Kerekešove “Krtice” napunile Atrij Starog grada Zrinskih

Pred nikad toliko ispunjenim Atrijem Starog grada Zrinskih u Čakovcu, mladi i nagrađivani glumac Jan Kerekeš odigrao je monodramu Krtice. U komediji Kerekeš tumači desetak likova, od kojih je središnji domar Stjepan Radički zvani Štef, koji se na nogometnom terenu bori s najezdom krtica. Osim što isproba sve moguće metode koje su ikad ikome pale na pamet kako bi se otjerale krtice, na teren mu dolaze pomoći i odmoći razni prijatelji i neprijatelji, a kao šećer na kraju dolazi i Božo, poznatiji kao “Policajac z Mača”, koji …”da fčehne, z vuha zide vum i žuto” .

– Monodrama “Krtice” je dorada i svojevrsno proširenje priče koju sam napisao s kraja treće odnosno početkom četvrte godine Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kazao nam je uoči čakovečke izvedbe Jan Kerekeš. Na prvom semestru četvrte godine akademije koji je vodila profesorica Ivica Boban, ekspert po pitanju karakternih maski , odlučio sam napisati jednu priču inspiriran utakmicom između lokalnog NK Plitvica i NK Dinama, u čijoj je pozadini život domara koji brine o nogometnom terenu. Kao glavni problem javljaju se krtice. Već tada je tih tridesetak minuta na ispitu zapravo bilo jedno “isprobavanje ” publike i njihove reakcije. Bilo je, moram priznati ludo i odlično, i tada sam si postavio zadatak da to napravim do kraja, kao cjelovečernju predstavu.

Monodrama je zasigurno najzahtjevnija kazališna forma

– Težina glume u Krticama, posebno onaj fizički dio leži i u tome, nastavlja Jan Kerekeš, što zapravo igram šezdeset minuta lik pogrbljenog čovjeka , koji je četrdesetogodišnjak, ali je veći dio života proveo na nogometnom igralištu gdje je kosio travu, što je ostavilo posljedice na njegovo držanje.

No, sve to nije ostavilo nikakve posljedice na fantastičnu glumu mladog Kerekeša, koji je svojom izvedbom Krtica oduševio i nasmijao, kao što smo već na samom početku rekli, nikada posjećeniji Atrij Starog grada, kada su u pitanju kazališne predstave u sklopu Ljeta u gradu Zrinskih. Ono što nas sljedeće čeka je večer smijeha i “Bratec je trd” stand up komičara Vlatka Štampara u četvrtak 2. srpnja u 21 sat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije