Gradu Čakovcu EU daje 18 tisuća eura za projekt “Ramona”

>> Gradu Čakovcu EU daje 18 tisuća kuna za projekt “Ramona”

U okviru zajedničkog projekta Europske Unije i Vijeća Europe pod nazivom ‘Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi“, Tajništvo projekta organiziralo je prošli tjedan u čakovečkoj Gradskoj vijećnici radionicu o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina i Europskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Cilj radionice bio je da se predstavnici 6 lokalnih uprava (Bogdanovci, Čakovec, Gračac, Kneževi Vinogradi, Pakrac i Pula) upoznaju sa sporazumima Vijeća Europe, koji su pravno obavezujući instrumenti i koji se odnose na zaštitu prava nacionalnih manjina. Radionicu je organizirao koordinator projekta za Hrvatsku Vedran Majstorović, a predavanja je održala voditeljica projekta Aleksandra Vujić, koja je moderirala i diskusije koje su uslijedile.

Navedeni sporazumi nisu samo pravno obvezujući već i važna vodilja ovog projekta. Predstavnici lokalnih uprava raspravljali su o međunarodnim obavezama i konkretnim barijerama na lokalnom nivou sa kojima se susreću manjine te razmjenjivali iskustva iz projekata koje provode na tom području.

Za svoje projekte svaka će jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske dobiti donaciju Europske Unije i Vijeća Europe u iznosu 18.000,00 eura, dok će ulaganje svake općine ili grada iznositi 2.000,00 eura.

Grad Čakovec je na natječaju kandidirao projekt “Romona” u kojem je cilj osnaživanje društvenog položaja Romkinja – uz različite oblike edukacije u Romskom obiteljskom centru Kuršanec se osniva ženska romska udruga Romona koja će poticati zapošljavanje žena, a u udruzi će se provoditi i radna aktivnost – sitotisak na tekstilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije