Obilježeno “40 uspješnih ljeta” čakovečkog ŠAF-a

U čakovečkom Centru za kulturu i službeno je obilježen vrijedan jubilej, četrdeset godina postojanja Škole animiranog filma Čakovec, koja je do sad educirala preko osamsto djece, ostvarila 200-tinjak animiranih filmova te oko 150 radioničkih filmova.

Brojnoj okupljenoj publici obratili su se Mladin Babić, predsjednik ŠAF-a, u ime Grada Čakovca, Romano Bogdan, zamjenik gradonačelnika te Vera Robić-Škarica, aktualna predsjednica Hrvatskog filmskog saveza koja je, kao i Mira Kermek- Sredanović, za svoju svesrdnu podršku ŠAF-u kao zahvalu dobila unikatnu plaketu koju je oblikovao Robert Wrana.

Povodom jubileja održana je svečana projekcija filmova s 22. Internacionalne filmske radionice, ali i kratka retrospektiva filmova unatrag četiri desetljeća. Utemeljitelj ŠAF-a Edo Lukman pak je najavio kako će se uskoro pristupiti digitaliziranju te starije filmske arhive kako bi ona bila dostupna i budućim generacijama.

Problem je kazao je Lukman, da su ti filmovi do sredine odnosno do kraja devedesetih snimani na filmsku vrpcu, a do 1986. na super osmicu, odnosno amatersku filmsku vrpcu, tako da ih se u posljednjih dvadesetak godina više nigdje niti ne prikazuje. Stoga je ove godine pokrenuta inicijativa da se pristupi presnimavanju i digitaliziranju na modernije i kvalitetnije medije kako bi se ti materijali prije svega sačuvali, ali i bili dostupniji za projekcije.

Škola animiranog filma Čakovec predstavila je svoju retrospektivu i na ovogodišnjem Animafestu gdje su filmove publika i kritika odlično primili, uskoro će je pogledati i publika van naše države. – Oni koji su bili u dvorani, nastavlja Lukman (projekcije su bile u kinu Europa u prijepodnevnim satima) od profesionalaca poput Borivoja Dovnikovića, koji nije krio svoje oduševljenje, do roditelja s djecom čije su reakcije također bile odlične. Zato mislim da bi takve projekcije trebalo raditi u još većem broju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije