Međimurje dobiva podružnicu Hrvatske gorske službe spašavanja

Međimurska županija posljednja će u državi dobiti podružnicu Hrvatske gorske službe spašavanja, neprofitne udruge koja 24 sata dnevno, cijele godine, brine o sigurnosti građana koje spašava iz provalija, mora, vrleti i drugih opasnih i teško pristupačnih područja.

– Čude se neki i pitaju zašto Međimurju, koje nema planina, treba gorska služba spašavanja? U nazivu imamo riječ gorska, no mi ne djelujemo samo po planinama, nego na svim područjima izvan naselja – ističe glavni tajnik HGSS-a Darko Berljak. U Međimurju će spasitelji najviše posla vjerojatno imati s potragama u rijekama Muri i Dravi.

Kako doznajemo, HGSS u Čakovcu planira idućih mjesec do dva dana otvoriti podružnicu, tzv. stanicu, kakvih je diljem Hrvatske više od 20. Neke županije imaju po dvije ili tri stanice, ovisno o težini terena koji pretražuju.

– Održat ćemo osnivačku skupštinu, postaviti licenciranog spasioca i potom započeti s obukom članova. Predviđamo da će ih u stanici Čakovec biti petero ili šestero – otkriva Berljak. Zainteresiranih za članstvo ima i u planinarskim klubovima u Međimurju.

HGSS ima oko 800 članova koji ne dobivaju plaću. Rad udruge financira se dijelom iz državnog proračuna, a s jedinicama lokalne uprave i samouprave sklapaju se sporazumi o zajedničkom interesu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije