Ljeto u gradu Zrinskih: Na programu “Cyrano” te koncerti Putokaza i S.A.R.S.-a

Nastavlja se izuzetno zanimljiv program u sklopu Ljeta u gradu Zrinskih. Tako u petak, 4. srpnja u Atriju Staroga grada Zrinskih od 21 sat možete uživati u koncertu Putokaza koji ove godine slave 30. rođendan.

Evo što vam same članice poručuju: “Rođendanska brojka na mjeraču vremena pokazuje 22. veljače. 1984.godine. Započeli smo isprva kao mješoviti zbor, a od 2003. godine nastavljamo kao ženska vokalna skupina. Pod zastavom Putokaza izmijenilo se deset pjevačkih generacija, s njima i 400 pjevačica i pjevača, čineći nas svojevrsnom malom glazbenom školom.

Iza te škole u međuvremenu nanizali smo 12 objavljenih albuma i jedan DVD. Na tim izdanjima ima glazbe s potpisom Beatlesa, tema iz filmova i mjuzikala, hrvatskih etno-tema, autorskog world musica, trip-popa, elektro-popa, a capella istupa… Nastavljamo. 30. kolektivni rođendan obilježavamo novim zvučnim materijalom. Riječ je o albumu Porculan”.  U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u dvorani Centra za kulturu.

Subotnji dan nam u Atrij Staroga grada Zrinskih u 21 sat dovodi neovisnu kazališnu grupu Teatar Manje je više i predstavu “Cyrano”, autora Edmonda Rostanda i redatelja Ivice Kunčevića. U suradnji s Teatrom na Trešnjevci, neovisna kazališna grupa Teatar Manje je više, koju je redatelj Ivica Kunčević osnovao nakon 45 godina rada u velikim institucionalnim kazalištima, kao svoju prvu premijeru odabrala je predstavu Cyrano Edmonda Rostanda.

Cyrano de Bergerac za mnoge je klasično djelo francuske književnosti i kazališta, a naslovni lik tog romana, plemić i vojnik monstruozno velikog nosa, izvanredni mačevalac, vješt pjesnik i glazbenik, postao je popularni simbol osobe iznimnog bogatstva duha i osjećaja časti koji ne uspijeva prevladati hendikepiranost vlastitim izgledom te je kao takav poznat i onima koji ne znaju mnogo o toj drami iz 1897. godine.

Kunčević je objasnio u najavi premijere kako je ta romantična ljubavno-herojska drama izabrana za prvijenac njegova kazališta “u nimalo romantičnim i herojskim vremenima”, ne bi li nas Cyrano podsjetio “da se još uvijek može voljeti, da se može živjeti i kao ponosni beskompromisni pojedinac, da je najjači čovjek sam…”

Na prošlogodišnjoj svečanoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, Ivica Kunčević je za predstavu Cyrano dobio nagradu u kategoriji “najbolje redateljsko ostvarenje – drama”.  U slučaju lošeg vremena predstava će se odigrati u dvorani Centra za kulturu.

U nedjelju na jezeru Starog grada s početkom u 21 sat koncert će imati  S.A.R.S. kojeg su osnovali 2006. godine u Beogradu Aleksandar Luković – Lukac i Dragan Kovačević – Žabac. U fuziji glazbenih pravaca i ideja koje su utjecale na ovaj dvojac (reggae, ska, hip hop… ) nastaje i jedinstveni zvuk i stil benda.

Godine 2007. S.A.R.S. (nije kratica za boleštinu već za Sveže amputirana ruka Satriania) snimaju svoju prvu pjesmu pod nazivom Budjav Lebac, objavljuju je na internetu i postižu nevjerojatno veliku popularnost na prostoru čitave regije.

Uspjeh i prihvaćenost ove pjesme poseban je sociološki i kulturološki fenomen, pogotovu uzimajući u obzir da se tada radilo o potpuno anonimnom bendu, bez ikakve novčane podrške i klasične medijske promocije. Objavili su do sad četiri albuma – S.A.R.S., Perspektiva, Kuća časti i Ikone pop kulture (koji je početkom godine objavljen kao free download).

S.A.R.S. je u vremenu od izdanja svog debitantskog albuma 2009. godine do danas održao na stotine koncerata (…ove godine, u dosad nezabilježenom rekordnom roku, rasprodali su i zagrebačku Tvornicu i to tri dana zaredom!) i trenutno je jedan od najtraženijih autorskih bendova u regiji.

Dođite stoga obavezno u nedjelju do jezera Staroga grada i uvjerite se i sami u ogromnu glazbenu energiju i hipnotičku plesnu moć nevjerojatnih S.A.R.S.-ovaca!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije