briga o ranjivim skupinama

FOTO Čakovec i Međimurje nastavljaju podršku ranjivim skupinama kroz projekt ‘Navek z vami II’

U Čakovcu i osam općina omogućit će se zapošljavanje 15 teže zapošljivih osoba koje će brinuti o 90 starijih osoba i osoba s invaliditetom

Nakon što je krajem travnja potpisan ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, u Gradu Čakovcu i osam međimurskih općina krenuo je projekt „Navek z vami II” iz programa „Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

Radi se o trogodišnjem projektu ukupne vrijednosti 742.500,00 eura čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, a kojim će se povećati socijalna uključenost i prevenirati institucionalizacija ranjivih skupina u Međimurskoj županiji.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, a kroz projekt će se zaposliti 15 pružatelja usluga koji će pružati mjesečnu uslugu potpore i podrške za ukupno 90 pripadnika ciljne skupine (starije osobe i osobe s invaliditetom), s pripadajućim paketom kućanskih i higijenskih potrepština. Usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom pružat će se na području partnera Grada Čakovca i Općina Gornji Mihaljevec, Orehovica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec. Usluga će se pružati 33 mjeseca.

Ove godine obuhvaćeno još više korisnika u svim općinama Međimurja

Kako je na početnoj konferenciji projekta u dvorani Centra PrInOS objasnio Kristijan Valkaj, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, posebno se prilikom prijave projekta vodilo računa o ostalim udrugama i organizacijama koje brinu za naše najranjivije skupine društva, kako bi se obuhvatilo što više korisnika na području županije, ali i uključile sve općine.

– GDCK Čakovec je iznimno ponosan na činjenicu da se od 2018. godine provodi program potpore za starije i nemoćne osobe, u sklopu programa je obuhvaćeno dosad više od tristotinjak starijih i nemoćnih osoba s područja Međimurske županije. Samo ime ovog projekta komunicira i veliku vrijednost projekta – a to je stalnu prisutnost u lokalnim zajednicama što pak doprinosi efikasnoj detekciji i rješavanju poteškoća s kojima se susreću starije i nemoćne osobe, rekao je Valkaj.

Koordinatorica projekta Iva Merdanović naglasila je važnost provedbe projekta u čak devet jedinica lokalne samouprave.

– Radi se o iznimno važnoj usluzi koja se pruža ovim projektom, nakon što smo prepoznali veliku potrebu za pružanjem podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom diljem Međimurja. Drago mi je da smo nastavili uspješnu suradnju s gradom i općinama koja je postojala i ranijih godina, rekla je, predstavila sam tijek i ciljeve projekta, a partneri pritom istaknuli koliko im znači projekt za njihovo područje.

Gradonačelnica Cividini:

– Naši sugrađani treće životne dobi trebaju pomoć, ovime im je pružamo i u tome je najveća vrijednost ovog projekta!

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je kako je izuzetno zadovoljna što je krenula provedba još jednog projekta usmjerenog na ranjive skupine u društvu.

– Osiguravanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na području nekoliko općina ponovno se financira europskim novcem, što je samo po sebi dobra vijest. Dobro je i to što je Gradsko društvo Crvenog križa kao nositelj projekta proširilo još jednu svoju uslugu na nove općine te područja diljem Međimurja. Kao društvo sve više starimo, sve je više naših sugrađana treće životne dobi koji trebaju pomoć, ne samo u vidu odlaska u trgovinu ili ljekarnu, već često i društvo osoba s kojima mogu barem porazgovarati. Upravo je u tome najveća vrijednost ovog projekta, jer je mnogima kontakt s osobom koja je angažirana ovim putem, često jedini razgovor „uživo“ koji imaju tijekom dana ili čak tjedna.

Ovih mjeseci koliko se projekt nije provodio, gotovo svakog tjedna imali smo upite vezane uz to kad će ponovno započeti, što dovoljno govori o tome da za ovim vidom socijalne usluge postoji velika potreba”, rekla je čakovečka gradonačelnica, naglasivši kako je Grad Čakovec godinama dio ovakvih projekata te kako su u čekanju rješenja o početku provedbe novog ciklusa iz Gradskog proračuna osiguravali sredstva za plaće za dvije osobe.

Na kraju je zahvalila Crvenom križu što provedbom ovakvih projekata podiže kvalitetu života najranjivijih skupina u društvu, čije potrebe na žalost u nacionalnim politikama nisu sustavno riješene.

– Vjerujem da će i njegova provedba biti uspješna, kao što su bile i provedbe svih projekata koje smo zajedno provodili prethodnih godina, zaključila je i čestitala im sutrašnji Svjetski dan Crvenog križa.

Načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša kazao je kako se općina prvi puta uključila u ovakav projekt te su ponosni što će njime riješiti poteškoće ljudima koji su u potrebi. 

– Našim mještanima ponekad treba samo razgovor, neki su osamljeni i žele da se s njima popriča, a uvijek će im dobro doći i pomoć oko pospremanja, kuhanja ili košnje trave, zato je ovaj projekt nama iznimno važan, objasnio je. 

– Kroz inicijativu “Navek z vami II” želimo stvoriti trajne i značajne promjene u našoj zajednici, pružajući potporu i podršku starijim osobama i osobama s invaliditetom. Ova usluga pruža ne samo praktičnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima, već i emocionalnu podršku koja pomaže tim osobama da se osjećaju povezano i cijenjeno unutar zajednice. Kroz ovu uslugu, cilj je osigurati da naši mještani imaju pristup resursima i mogućnostima koje omogućuju dostojanstven život i aktivno sudjelovanje u društvu. Ovaj projekt predstavlja važan korak prema izgradnji inkluzivnog društva koje brine o svim svojim članovima, rekao je načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec. 

Uz predstavnike Crvenog križa, gradonačelnicu i načelnika Općine Sveti Martin na Muri i Strahoninec, konferenciji su prisustvovali još i načelnici Općina Šenkovec Robert Meglić i Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović te Vlatka Vincetić iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Lana Remar, viša savjetnica za socijalnu skrb u Gradu Čakovcu. 

Spomenimo kako se u narednom periodu u okviru projekta planira objava natječaja za zapošljavanje pružatelja usluga te Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje ciljne skupine u projektu. Pozivaju sve zainteresirani da se jave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije