VIDEO Stjepan Kovač pojasnio nedoumice oko sterilizacije pasa

Na posljednjoj sjednici čakovečkog Gradskog vijeća, održanoj prošlog četvrtka donesena je i Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama i time su jedini grad u RH koji je donio takvu odluku.

>>> UZGAJIVAČI ZAVAPILI Žele nam uništiti plemenite pse

Ova odluka rezultat je novog Zakona o zaštiti životinja, koji je izglasan krajem prošle godine, a u koji je uvršten i amandman koji sam predložio na inicijativu udruga koje se bave zaštitom životinja.

Nakon što je Grad Čakovec donio uredbu da se svi psi i mačke moraju sterilizirati, ne stišavaju se reakcije onih koji smatraju da je ta naredba sporna i prilično nedorečena. Osobito je sporno da su, kako sada stvari stoje, od uredbe o obaveznoj sterilizaciji i kastraciji izuzeti samo uzgajivači pasa koji su registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede.

S druge strane, posve je nevjerojatno da od te odredbe nisu izuzeti oni koji su registrirani pri Hrvatskom kinološkom savezu, dakle oni koji zapravo jedini uzgajaju pse uz odgovarajući stručni nadzor.

Da stvar bude gora, novi Zakon o zaštiti životinja omogućuje da se pri Ministarstvu poljoprivrede kao uzgajivači pasa registriraju i notorni šverceri, zlostavljači i prevaranti, uglavnom oni koji uopće ne uzgajaju s rodovnicama i uz kontrolu podrijetla i zdravlja, što s uzgajivačima i psima iz Hrvatskog kinološkog saveza nikako nije slučaj.

Zbog toga je i Hrvatski kinološki savez zatražio od svih jedinica lokalne samouprave da iz svojih eventualnih odluka o provođenju obavezne sterilizacije izuzmu pse koji su u vlasništvu članova Kinološkog saveza, pišu 24sata.

O toj temi danas se oglasio na svojem Facebooku gradonačelnik Stjepan Kovač.

– Vezano uz brigu vlasnika kućnih ljubimaca oko odluke o kastraciji životinja u Čakovcu, ovim putem obavještavam sve odgovorne građane da oni koji poštuju sve vlasničke obaveze zadržavaju i sva prava. Dakle, kastracija će biti obavezna u onim područjima gdje komunalni redari i veterinarska inspekcija na terenu utvrde velik broj napuštenih i zanemarenih pasa.

Već gotovo 10 godina obavezno je čipiranje kućnih ljubimaca, a oni koji žele uzgajati životinje posljednjim izmjenama moraju samo ishoditi uzgojnu dozvolu. Grad i Županija će ovom odlukom uštediti 4 i pol milijuna kuna za rješavanje problema napuštenih pasa, a dio tih sredstava subvencijom kastracije prevenirat će buduće troškove i patnju životinja, kao i potencijalne sigurnosne i zdravstvene probleme na našim ulicama – kaže Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije