18 tisuća stripova Robertina Juranića

>> 18 tisuća stripova Robertina Juranića

Čakovčanin Robertino Juranić, svojim je sugrađanima povodom Dana grada Čakovca odlučio pokloniti izložbu, kako je sam kazao, mnogima nevidljive umjetnosti – starih stripova.

Izložba ‘Prvi strip’ u čakovečkoj Scheierici je zapravo njegov kolekcionarski presjek prvih brojeva, edicija,revija, fanzina i albuma koji su mu dragi i važni. Tom prigodom Juranić je rekao kako se u dosta zapostavljenom i samozatajnom svijetu stripova i crtanih romana prvi brojevi ne ‘bacaju u vodu’ jer su dragocjeni, kao počeci neke nove priče, avanture, saznanja i impresije. Sama izložba svojevrsni je nastavak Prvog sajma stripa koji je prije dvije godine inicirala udruga štovatelja stripa ‘Strip oblačak’ te nastavila zanimljivim festivalskim programom i prošle godine.

Juranićeva strast za stripovima krenula je u ranoj mladosti mladosti, a cijela njegova, kako je kazao na otvaranju izložbe, kulturna nadogradnja odvijala se kroz strip. Naime, kroz strip se mogu, ističe autor izložbe ‘ Prvi strip’, pratiti svi žanrovi, od filozofije do umjetnosti. Koliko je zapravo Juranićeva strast prema stripu velika govori broj od 18 tisuća primjeraka skupljenih u 40 kolekcionarskih godina.

O današnjem interesu za strip, prije svega mladih ljudi, Juranić kaže da ona postoji, jer postoji u većim gradovima i dosta jaka strip scena, odnosno jedna prava subkultura stripa. Isto tako mladi ljudi i danas čitaju i crtaju stripove, a zanimljivo je da u svijetu stripa postoje i značajne strip autorice, odnosno cijela jedna enciklopedija stripova posvećena je ženskim autorima. Osim primjeraka prvi brojeva starih stripova koji datiraju iz razdoblja poslije Drugog svjetskog rata, u Scheierici će se do nedjelje, 29. svibnja, do kada je izložba i otvorena moći vidjeti i skice svjetskih i hrvatskih majstora stripa.

Na samom kraju Robertino Juranić zahvalio je Gradu Čakovcu što mu je omogućio da upravo za vrijeme obilježavanja Dana grada može sugrađanima predstaviti svoju veliku strast, stare stripove, kao i voditeljici Turističkog ureda Grada Čakovca Boški Ban Vlahek (koja je izložbu i otvorila), te Vlatki Ciber, Anelu Galešiću, Davoru Schunku i mnogim drugima za pomoć prilikom pripreme same izložbe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije