Međimurski voćari: Tomislav Horvat nije imao kome podnijeti ostavku

Zbog neimanja kvoruma, nedostajala su četiri voćara, u srijedu nije održana Izvanredna skupština Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća (MUIV), pa tako predsjednik Tomislav Horvat iz Donjeg Kraljevca nije imao kome podnijeti svoju ostavku na čelnom mjestu udruge najkvalitetnijih međimurskih voćara, uglavnom proizvođača jabuke.

Ipak, nazočni voćari održali su radni sastanak na kojem su se dogovorili da predsjednik i predsjedništvo udrugu vode do redovite izborne skupštine koja će se održati u listopadu ove godine, a do tada će pokušati pronaći osobu koja bi postala novi predsjednik udruge.

Sam predsjednik Tomislav Horvat, kazao je kako ima osjećaj da su udruzi potrebni novi ljudi s novim pogledima i zamislima i da takvi mogu održati udrugu i pomoći međimurskim voćarima i voćarstvu.

Horvat je ustvrdio kako je voćarima potrebno zajedništvo kako bi se mogli svojim vrlo kvalitetnim jabukama i drugim voćem boriti s prekupcima, uvoznicima i nelojalnom konkurencijom, kao i s državnom birokracijom.

Mr.sc. Tomislav Tomšić iz Agromeđimurja, isto je tako pozvao na zajedništvo, naglasivši kako borba na tržištu jabuka postaje sve nemilosrdnija, pogotovo ona s uvoznicima koji uvoze i to bespotrebno ogromne količine, istina jeftinije, ali nekvalitetne jabuke.

Osvrnuo se Tomšić i na okvirnu ili nanižu cijenu kvalitetne jabuke, ustvrdivši kako je dosadašnja cijena jabuka od 1,20 kuna za kilogram nepodnošljiva za voćare, te predložio da nova cijena bude najmanje 2 kune za kilogram i zamolio voćare da ispod toga ne prodaju svoje jabuke.

Kazao je kako će unatoč ozbiljnim problemima ovogodišnji Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu biti održan zadnjeg vikenda u kolovozu ili prvog vikenda u rujnu, te je napomenuo kako u dosadašnjem obliku sajam više nema šanse opstati.

Radenko Hažić iz Jurovčaka, jedan od uspješnijih voćara smatra kako voćari trebaju imati jači gard i čiste papire prema kupcima, jer samo tako će moći naplatiti jabuke koje su prodali ili predali, te je predložio izgradnju više mini hladnjača, kako bi međimurska jabuka na tržištu mogla biti više mjeseci.

Stevo Mutvar iz Peklenice naveo je niz primjera gdje su kupci postali nekorektni prema voćarima koji zbog toga, a uglavnom je riječ o neplaćanju i nepridržavanju ugovora od strane kupaca, imaju ogromnih problema. Tajnik Udruge Mladen Dobranić, još je jednom pozvao voćare da stvore vlastitu zadrugu kako bi imali snagu i moć na tržištu, navevši pozitivne primjere iz Europe, koja i sama traži udruživanje malih hrvatskih voćara.

Rekao je kako je za to potrebno utvrditi voćarske površine i količine jabuka koje se u Međimurju mogu proizvesti, jer ovog trenutka se barata raznim uglavnom pogrešnim brojkama. Voćari okupljeni u Restoranu “Zlatni breg” u Zasadbregu dogovorili su se da prije Redovne godišnje skupštine održe još jedan sastanak na kojem će odrediti smjernice u daljnjem radu, očitovati se prema jedinstvenoj cijeni jabuke te drugim stvarima.

Voćari žele i traže da međimurska jabuka ima etiketu (naljepnicu) s natpisom “hrvatska jabuka”, kako bi kupci i potrošači znali da kupuju kvalitetnu, sočnu i ukusnu jabuku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije