U Strahonincu održano predavanje Damira Sabola – PhotoMath

U subotu, 14. ožujka, uspješni je IT poduzetnik, Damir Sabol, održao predavanje u prostorijama udruge Mladi informatičari Strahoninca, a tema je bila aplikacija “PhotoMath”. Na početku predavanja sve prisutne su pozdravili i ukratko predstavili udruge Dejan Drabić, predsjednik MIS-a i Miljenko Blažeka, predsjednik MIK-a te dali riječ gostu.

Sabol je pričao o svom školovanju, zatim o prvom susretu s računalom, ZX Spectrum, kojeg mu je kupio otac i donio kući u običnoj plastičnoj vrećici. Govorio je i o studiranju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (tadašnjem ETF-u) i svojem prvom susretu s Internetom. Bila je to obična modemska veza s Bečom. Već je tada imao viziju i prepoznao značaj Interneta te došao na ideju da pokrene vlastitu tvrtku za pružanje usluge Interneta. Tako je nastao Iskon.

Godinu dana nakon što je izašao iz biznisa s telekomunikacijama, došao je na još jednu briljantnu ideju – “e-računi”, tj. računi bez papira. Iz te se ideje rodila još jedna vrlo inovativna i praktična aplikacija, a to je “slikaj i plati” ili PhotoPay. Radi se o aplikaciji kojom možete pomoću pametnog telefona plaćati račune na način da zaslikate ili bar-kod na računu ili odrezak i aplikacija sama popunjava polja na platnom nalogu. Ovu aplikaciju trenutno koristi 13 banaka u 8 zemalja svijeta. Pomažući sinu sa zadaćom iz matematike, došao je na još jednu inovativnu ideju – PhotoMath.

Mobilna je to aplikacija kojom korisnik zaslika određeni matematički izraz ili jednadžbu i gotovo trenutno dobiva rješenje na ekranu. Aplikacija uspješno rješava jednostavnije računske izraze i linearne jednadžbe, ali Sabolov tim programera već radi na proširenju na sustave linearnih jednadžbi, na kvadratne jednadžbe itd. Potpuno je besplatna i dostupna za Windows Phone, iOS i Android te je već osvojila brojne nagrade u Londonu, Parizu i Barceloni. Preuzeta je više od 12 milijuna puta, a svakodnevno ju koristi više od 150 000 korisnika. Istaknuo je da je jezgra aplikacije pisana u C++ jeziku radi brzine i portabilnosti.

Sabol je dao i savjete učenicima. Istaknuo je važnost onoga što uče u udrugama “MIS” i “MIK”, a vezano je uz prestižne računalne algoritme, programski jezik C++ te rad u najnovijim IT tehnologijama. Motivirao ih da uče matematiku, da sudjeluju na informatičkim natjecanjima, ali da se bave i sportom, plesom, glazbom, da se druže. Poduzetnicima je, također, dao korisne savjete vezane uz “startupove”, investicije, marketing i otvaranje tvrtke u inozemstvu.

Udruzi je donirao i vrijedan tablet Lenovo Yoga 2 Pro kako bi učenici mogli lakše testirati svoje uratke u sklopu tečaja izrade mobilnih aplikacija za android.

Ovo predavanje organizirale su udruge “Mladi informatičari Strahoninca” i “Međimurski informatički klub” Čakovec u sklopu projekta “Škola mladih programera” sufinanciranog od “Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta”. Također, važno je spomenuti i potporu Grada Čakovca u radu udruge “MIK”. Događanje je popratila i Hrvatska radio televizija.

Na kraju je prisutan dio članova iskoristio priliku za zajedničku fotografiju.

Zahvalili smo se Damiru Sabolu na predavanju, što je samo dokaz kvalitete u radu udruga. Ali i poticaj svima mladima koji žele biti budući IT stručnjaci da nam se pridruže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije