mladi informatičari

FOTO Državno natjecanje iz informatike 2024. – Međimurci opet u samom vrhu

Osim samog natjecanja, učenici su proveli vrijeme i u druženju te razmjeni iskustava

Od 9.4. do 12.4.2024. godine u Vodicama je održano Državno natjecanje iz informatike. Natjecanje se održavalo u dvoranama hotela Imperial, u sklopu kojeg su bili smješteni i svi sudionici.

Kako smo i spomenuli, nakon provedenih školskih i županijskih natjecanja diljem Hrvatske, pravo nastupa na Državnom natjecanju iz informatike izborilo je 13 naših članova koji su se natjecali u kategorijama: Logo i Primjena algoritama. Osim za spomenuto natjecanje, učenici kontinuirano provode intenzivne pripreme u našem Centru te ujedno razvijaju vještine iz šireg STEM područja.

Već drugi dan, tj. u srijedu 9.4.2023. godine održano je natjecanje iz kategorije Algoritmi LOGO, gdje su svoj nastup imali učenici Ivan Rudi Drk, učenik 5. razreda OŠ Podturen te Lovro Žagar, učenik 6. razreda II. OŠ Čakovec. U sklopu CIIMŽa, spomenute učenike je za natjecanje pripremao Viktor Lazar, koji je po propozicijama natjecanja bio evidentiran u svojstvu vanjskog mentora. Učenici su po propozicijama imali obvezu imati i odgovornog mentora iz škole, a to su bili redom kolege Karlo Zadravec i Sanja Murk.

Tog prvog dana nastupili su i srednjoškolci, Ozana Margotić, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin te Fran Janči, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Njihov vanjski mentor (predstavnik naših udruga i CIIMŽ) bio je Miljenko Blažeka, dok su odgovorni mentori bili redom Bojan Banić i Darinka Drabić. Kod kategorije Primjena algoritama za srednjoškolce, natjecanje se provodi u 2 dana.

Osim samog natjecanja, učenici su proveli vrijeme i u druženju te razmjeni iskustava. Neki od njih su, kroz opuštenu atmosferu, uživali u prekrasnom krajoliku i šetnji, dok je su drugi učenici raspravljali o načinu pristupa u rješavanju zadataka. Osnovnoškolcima se natjecanje provodi u trajanju od 2 i pol sata. Stoga sam rezultat nužno nije odraz kvalitete. Djeca su svakako po vrlo visokim pritiskom te su za njih to doista veoma važna životna iskustva i u prihvaćanju novih izazova, očekivanja, ali i razočaranja.

Posljednjeg natjecateljskog dana, u četvrtak, u prije podnevnim satima nastupili su natjecatelji iz kategorije Primjena algoritama za osnovne škole, čak njih devetero, dok su u popodnevnim satima drugi krug istoimene kategorije nastupili srednjoškolci. Zadaci su ove godine za nas bili ponešto “neočekivani”. Natjecatelji su bili itekako spremni za njih, ali je trema i niz drugih faktura uvijek element nekog odstupanja. Nakon objave rezultata, osvojene su dvije bronce, jedna u kategoriji LOGO učenika Lovra Žagara te druga u kategoriji Primjena algoritama OŠ učenika Pavla Margotića.

Čak tri učenika ostvarila su plasman četvrtog mjesta. A i nekolicini drugih natjecatelja nedostajao je vrlo mali bodovni prag do vodećih pozicija. No, kada se sve sabere, radi se o odličnom rezultatu i najvažnijoj činjenici, a to je mnogobrojnost naših natjecatelja koji spadaju u državni vrh.

Ono što već duži niz godina naglašavamo, a što su ovaj puta isticali i drugi akteri natjecanja, jest nužnost uvođenja tzv. “full feedback” sustava u natjecanje, a ono omogućuje da kroz natjecanje učenik ima uvid koliko je njegovo rješenje ostvarilo bodove. Sadašnje natjecanje za osnovnoškolce to onemogućuje, jer učenik ima spoznaju tek koliko bodova ostvaruju primjeri zadataka, a ne konačno testiranje zadatka. Tako je jedan učenik imao sva točna rješenja probnih primjera, pa je bio u uvjerenju da su mu rješenja točna, da bi po okončanju natjecanja i uvidu u stvarno bodovanje rješenja utvrdio gubitak bodova. Kada bi natjecatelj imao povratnu informaciju tijekom natjecanja, a tu opciju imaju osigurani srednjoškolci te je to slučaj kod svih međunarodnih natjecanja, zasigurno bi situacija bila kudikamo drugačija, tj. realističnija. Svakako, više sreće ili uspjeha bit će naredne godine.

Želimo se zahvaliti našim natjecateljima za izvanredan trud i angažman na Državnom natjecanju iz informatike. Njihov rad nije samo odražavao vještine u programiranju i razumijevanju računalnih znanosti, već je bio izraz njihove strasti i posvećenosti prema polju informatike. Njihovo sudjelovanje na ovom natjecanju u tako velikom broju predstavlja vrhunac našeg napora i priprema kroz dugi niz perioda, ali je također početak njihove uzbudljive budućnosti u svijetu tehnologije. Bez obzira na rezultate, zaslužuju biti ponosni na svoje postignuće, a naša poruka im je da nastave graditi svoje vještine i znanje.

Svim sudionicima čestitamo na trudu te im želimo sve najbolje u budućim poduhvatima. Vaša strast i talent jamstvo su uspjeha u svemu što radite!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije