Ocjenjivanje mladih vina, kakvoća vrlo dobra

>> Ocjenjivanje mladih vina, kakvoća vrlo dobra

Nakon nedavno održane Izborne i godišnje skupštine, jučer u utorak po prvi puta sastali su se međimurski vinogradari i vinari, članovi Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae.

Sastali su se u Podrumu Štrigova, čakovečkog Agromeđimurja, gdje su održali interno ocjenjivanje mladih vina, berbe 2014. godine. Uzorni i vrijedni domaćin bio je Mihael Frančić, izvršni direktor podruma, a gošća i voditeljica ocjenjivanja i degustacije bila je Lidija Ruška, enologinja i vrsna poznavateljica “svijeta vina” iz slovenskog Ormoža.

Na ocjenjivanju je bilo 15 uzoraka, koje je dostavilo 16 vinara Hortus Croatiae i to sorte pušipel ili šipon (9 uzoraka), te sivi (3 uzorka) i bijeli pinot (3 uzorka).

Ocjenjivala se boja, bistrina, miris i okus, a zaključeno ili ustvrđeno je kako unatoč lošoj 2014. godini, vina imaju sve potrebne karakteristike mladih vina i približno istu kakvoću. Najveća ocjena bila je 18,02, a najniža 16,03 boda od mogućih 20, što jasno pokazuje ujednačenost vina i ozbiljnost vinara koji su sada bili u ulozi ocjenjivača.

Enologinja Ruška, kazala je kako je ugodno iznenađena uzorcima vina, te hrabrila vinare da ustraju u sortnosti i izvornosti vina, poglavito u pušipelu, odnosno šiponu. Vinarima je preporučila neka ne prodaju mlada vina te naglasila kako su pušipeli i šiponi iz minule godine, najbolji u rujnu tekuće godine.

Rekla je i kako su vina u Hrvatskoj više cijenjena nego u Sloveniji, što je pohvalila. Vinari su zadovoljni kakvoćom mladih vina obzirom na izuzetno lošu minulu godinu te su izrazili optimizam kada je u pitanju daljnji razvoj vinarstva, jer posjeduju potrebnu tehnologiju, znanje i mladost koja je sve bolja, stručnija i odlučnija kada je u pitanju plasman vina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije