Hrvatske vode projektni partner u EU projektu HAMURA

U ožujku 2012. godine upućena je Europskoj komisiji prijava za projekt: Mađarsko-hrvatski hidrografski atlas rijeke Murena dionici od zajedničkog interesa, kratkim nazivom HAMURA.

Projekt je prijavljen u sklopu IPA prekograničnog programaMađarska-Hrvatska 2007-2013., a u listopadu 2012. godine Europska komisija ga je i odobrila. Glavni korisnik u projektuje Nyugat-dunántúli Vizügyi Igazgatóság Szombathely (Direkcija zavoda zapadnog-Prekodunavlja Sombatelj), dok su Hrvatske vode Projektni partner.

>>> Opširnije o projektu saznajte klikom ovdje

Osnovni cilj projekta je dobivanje aktualnihtopografskih i hidrografskih podataka o rijeci Muri, a u svrhu zajedničkog i održivog upravljanja rijekom i područjem uz nju. Ukupna sredstva rezervirana za projekt iznose: 352 814 eura od čega će EU sufinancirati 85% odnosno 299 891 euro. Trajanje projekta je od 01.02.2014. do 31.05.2015.

Hidrografski atlas – karakteristike i sadržaj:
• Područje obrade: za tok rijeke Mure od rkm 0+000 do rkm48+000; od ušća Krke u Muru do ušća Mure u Dravu
• Površina obrade: 49,5 km2, odnosno 26,0 km2 teritorija Mađarske i 23,5 km2 teritorija Republike Hrvatske
• Snimanje LIDAR tehnologijom: rezultat je točan 3D modelterena, a snimanje riječnih profila integriranim sustavom dubinomjera i GPS uređaja
• Topografska karta: u digitalnom obliku s tematskim rasporedomobjekata po različitim slojevima (leyerima), a obrada kartiranih digitalnih sadržaja je pripremljena za mjerilo 1:10 000 i za korištenje GIS tehnologije
• Digitalni ortofoto: planimetrijski ispravna fotografija izzraka – fotografija kao karta, prikazuje smještaj različitihsadržaja u prostoru (šume, polja, vode…)
• Riječni i dolinski poprečni profili: snimanje 377 riječnih profila, na ~ 130 m, točke dolinskih profila iz 3D modela terena
• Uzdužni profil: prikazuje se stacionaža, lijeva i desna obala, dno korita u matici rijeke (talveg), pritoci, nasipi za obranu od poplave, mostovi i vodomjeri te razina mjerodavnepoplavne vode.

Hidrografski atlas rijeke Mure izraditi će se najnovijomtehnologijom, u digitalnom obliku i u dvije sadržajno identične verzije u hrvatskom i u mađarskom koordinatnom i visinskom sustavu. Koncipiran na takav način uvijek će se moći obnavljati, kombiniranjem različitih slojeva različito prikazivati te koristiti zavisno o iskazanim potrebama. Obrada i mogućnosti korištenja njegovih digitalnih podataka ovise o momentalno raspoloživim softverima, a daljnjim razvojem znanosti korištenje ovih podataka biti će moguće na novije i drugačije načine.

UVODNA KONFERENCIJA:

Dana 20.03.2014 na izletištu Zelengaj u mjestu Goričan, održana je uvodna konferencija za IPA projekt: “Mađarsko-hrvatski hidrografski atlas rijeke Mure na dionici od zajedničkog interesa”, akronima: HAMURA, u organizaciji projektnog partnera Hrvatskih voda.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Glavnog korisnika Nyugat-dunántúli Vizügyi Igazgatóság Szombathely (Direkcija zavoda zapadnog-Prekodunavlja Sombatelj), predstavnik Zajedničkog tehničkog tajništva g. Andras Talos, predstavnici lokalne i regionalne samouprave u Mađarskoj, predstavnici Hrvatskih voda iz VGI za mali sliv Trnava, VGO za Muru i gornju Dravu i Direkcije, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, predstavnici lokalne i regionalne samouprave iz Republike Hrvatske te predstavnici medija.

Konferenciju je otvorio predstavnik Zajedničkog-tehničkog tajništva g. Andras Talos, a zatim su pozdravne govore održali i direktor VGO za Muru i gornju Dravu mr.sc. Leonard Sekovanić– predsjednik hrvatskog djela Potkomisije za rijeku Muru, te predsjednik mađarskog djela Potkomisije za rijeku Muru g. Nador István dipl.ing.građ.

Power-piont prezentaciju pod naslovom HAMURA – od ideje do ostvarenja održao je Busa Tamásing geod. predstavnik Glavnog korisnika Nyugat-dunántúli Vizügyi Igazgatóság Szombathely. Power-piont prezentaciju pod naslovom Hidrografski atlas rijeke Mure održao je Franjo Prevedan dipl.ing.građ., predstavnik Hrvatskih voda.

Nakon predstavljenih prezentacija uslijedila je kratka rasprava vezana za projekt, te prigodni domjenak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije