POTPISANI UGOVORI Međimurje postaje veliko gradilište

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisao je, u srijedu 11. listopada 2017. godine, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta aglomeracije Donja Dubrava.

Ukupna vrijednost projekta je 236.350.812,00 kuna, a vrijednost potpisanog ugovora za bespovratna sredstva iznosi 135.652.414,00 kuna. Gradonačelnik Kolarek je istakao: “I ovaj projekt će podići kvalitetu života u Gradu Prelogu. Bit ćemo veliko gradilište sljedećih godina, ne samo zbog izgradnje kanalizacije, već i zbog svih ostalih projekata koji se provode u Prelogu. Radimo, ne pričamo. Naselje Čehovec recimo ovih dana poprima sasvim drugačiji izgled.

Pred nama je završetak i otvorenje Čehovca kroz nekoliko dana, 26. listopada 2017. u poslijepodnevnim satima”. Ugovor su, uz gradonačelnika Kolareka potpisali načelnici i predstavnici općina Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Vidovec, Sveta Marija te direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak.

Inače, u prostorima Hrvatskih voda, potpisani su ugovori o dodjeli o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju 6 vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata. Riječ je o projektima Varaždin, Varaždinske Toplice, Donja Dubrava, Mursko Središće, Rugvica – Dugo Selo i Jastrebarsko. Ugovore su potpisali i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt aglomeracije Mursko Središće potpisao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te predstavnici općina Vratišinec, Sveti Martin na Muri i Selnica. Uz međimurske gradonačelnike i načelnike potpisivanju ugovora nazočili su i međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Ukupna vrijednost svih 6 projekata iznosi 1,7 milijardi kuna, a sufinancirat će se EU sredstvima kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014.-2017. Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je kako je sukladno EU Direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda definirana obaveza izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u 281 aglomeraciji.

Važno je napomenuti da su svih 47 aglomeracija čiji je rok za usklađenje kraj 2018. godine u provedbi ili visokom stupnju pripreme. Za realizaciju tih projekata na raspolaganju su značajna sredstva. Kroz Operativni program konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. dostupno je gotovo 8 milijardi kuna za sufinanciranje vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata.

Ministar je čestitao svim potpisnicima ugovora zaželjevši im što bržu i kvalitetniju realizaciju projekata. Naglasio je kako se u vodnom sektoru mogu i moraju učiniti još značajniji iskoraci navevši kako je u ovom trenutku 86% građana priključeno na sustav vodoopskrbe, njih 46% na sustav odvodnje, te je uz daljnja ulaganja u projekte javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda potrebno raditi i na projektima kojima će se smanjiti gubici vode u sustavu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je naveo kako je vrijednost projekata za koje su danas potpisani ugovori velika u tehničkom i ljudskom smislu te kako su posebno važni za građane koji će zahvaljujući njima biti priključeni na sustav. “Ovim projektima je planirana izgradnja 6 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, oko 550 km mreže odvodnje i preko 200 crpnih stanica čime će se omogućiti priključenje na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za dodatnih gotovo 73.500 stanovnika” – rekao je direktor Đuroković.

Projektom aglomeracije Donja Dubrava predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec) te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Također je predviđena izgradnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Donje Dubrave. Sastavni dio cjelokupnog projekta je i nabava vozila za održavanje sustava odvodnje. Projektom je obuhvaćeno i vršenje stručnog nadzora nad izgradnjom sustava odvodnje, kao i nad izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te komponenta upravljanja cjelokupnim projektom i komponenta koja obuhvaća aktivnosti na promidžbi i vidljivosti tijekom trajanja projekta.

Sveukupno je predviđena izgradnja cca. 65 kilometara gravitacijskih cjevovoda, više od 16 kilometara tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice i kišno retencijski bazen volumena 400 m3.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije