Sanacija murskog nasipa za mirne noći mještana Goričana i Kotoribe

U ponedjeljak ujutro generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa svojim je suradnicima obišao radove na rekonstrukciji murskog nasipa kod graničnog prijelaza Goričan.

Tamo su bili i načelnici općina Goričan i Kotoriba, Mario Moharić i Ljubomir Grgec te njegov zamjenik Roberto Ujlaki. Upravo su Goričan i Kotoriba mjesta koja su najizravnije izložena visokom vodostaju rijeke Mure koja je svojim izlijevanjem zadnji put zaprijetila prošle godine u mjesecu rujnu.

Sama rekonstrukcija nasipa u duljini od 3.336 metara započela je u kolovozu i do sada je kompletno izvedena duljina od 2.100 metara. U planu je da se radovi završe do kraja ove godine, a njihova je ukupnja vrijednost 5,8 milijuna kuna. Sanacija nasipa krenula je 2007. godine, a prema riječima direktora Hrvatskih voda to će biti četvrta faza koja će biti okončana kod mosta na graničnom prijelazu, a za slijedeću fazu od mosta do Kotoribe u dužini od 5,8 kilometara uskoro slijedi raspisivanje natječaja za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.

Odmah nakon toga, u zakonskom roku, prići će se daljnjim radovima tako da će dogodine cijelo spomenuto područje biti sigurno od visokog vodostaja Mure. Rekonstrukcija nasipa se sastoji od proširenja nasipa i njegove nadogradnje za cca 1 metar.

Plišić je kazao kako su u izgradnju i rekonstrukciju nasipa lani uložili 200 milijuna kuna, dok u narednih sedam godina planiraju uložiti 3 milijarde samo za obranu od poplava, od čega bi polovicu osigurale Hrvatske vode, a drugu polovicu planiraju dobiti iz EU fondova.

Čelnici općina Goričan i Kotoriba izrazili su zadovoljstvo što su Hrvatske vode odlučile sanirati nasip nakon čega će se mještani tih naselja osjećati sigurnijim i mirno spavati za vrijeme velikih vodostaja na rijeci Muri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije