Obrana od poplava: U tijeku radovi na sanaciji nasipa kod Goričana

Radovi na posljednjih šest kilometara murskog nasipa, točnije rekonstrukcija postojećeg starog nasipa kod Goričana, počeli su prije dva mjeseca, a prema najavama trebali bi biti završeni do kraja 2017. godine.

Radi se o investiciji Hrvatskih voda vrijednoj više od 30 milijuna kuna. – Nakon zavšetka trenutno najveće investicije Hrvatskih voda u međimurskom kraju, spriječit će se poplave kojima je za većih vodostaja bio izložen ovaj dio Međimurja – od Podturna do Goričana i nizvodno – kaže Anđelko Jagečić, glavni menadžer varaždinske tvrtke Kotonteks.

Radove izvode Hidrotehnika d.o.o. Savska Ves i Vodogradnja Varaždin. Posebnost je da je ovo prvi nasip u Hrvatskoj građen tehnologijom američko – britanske tvrtke Tensar International koju zastupa varaždinski Kotonteks.

U petak je radove obišao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Njega i suradnike su predstavnici Hrvatskih voda Varaždin informirali o tijeku priprema za gradnju tri velika nasipa na Dravi od kojih bi Virje Otok i Pušćine trebali krenuti iduće godine. Time bi međimursko i varaždinsko područje kroz 4-5 godina bilo jedno od najbranjenjijih područja u Hrvatskoj – istaknuo je direktor Hrvatskih voda.

Ova svjetska tehnologija onemogućava eroziju i garantira stabilnost samog nasipa i za najvećih vodostaja kada su zbog zastarjelosti popucali nasipi u obližnjem Virje Otoku na Dravi i Gunji na Savi. – U sve nestabilnijim klimatskim uvjetima to je od posebnog značaja posebno za poljoprivredu sjeverozapadne Hrvatske – rekao je Đuroković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije