Predstavljen projekt izgradnje geotermalne elektrane u Draškovcu

U petak 8. studenog u multimedijalnoj dvorani Grada Preloga u Glavnoj ulici 33 održana je prezentacija projekta Izgradnje geotermalne elektrane, društva AAT Geothermae d.o.o. sa sjedištem u Draškovcu.

Projekt se odnosi na inovativnu ideju o korištenju prirodnih geotermalnih izvora za izgradnju lječilišno turističkog kompleksa i razvoj naprednog geotermalnog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije. Prema riječima inicijatora, ova elektrana je sasvim novi tip geotermalne elektrane koja ne šteti okolišu već funkcionira na temelju zatvorenog kruga.

Inicijatori projekta, Bodo von Düring i dr. Steffen Hasselwander zainteresiranim posjetiteljima su uspješno predstavili način realizacije projekta, piše Prelog.hr. Prezentaciji je prisustvovao i Peter Vesenjak kao lokalni koordinator projekta. Ostvarenjem ovog projekta investitori namjeravaju osigurati radna mjesta u lječilištu i znatno jeftiniju toplinsku energiju za kućanstva.

Predviđa se da bi toplinska energija bila dostatna za 20.000 kućanstava, za industrijsku zonu i poljoprivrednike. Društvo AAT Geothermae sa radovima namjerava započeti već u prosincu ove godine, koji će se zbog pružanja odgovarajuće sigurnosti odvijati u etapama.

Prosinac je predviđen za testiranje postojeće bušotine i njezinu adaptaciju, u siječnju se istražuju dodatni geološki slojevi, od veljače kreće testna proizvodnja, a od ožujka nadalje bušenje novih bušotina te postupno povećavanje kapaciteta elektrane.

Za početak prikupljanja interesa javnosti predviđen je mjesec prosinac, a građani koji postanu korisnici prije službenog početka distribucije toplinske energije ostvaruju pravo na povlaštene uvjete i nižu cijenu korištenja usluge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije