Međimurski voćari poručuju: Ministre, otkupljivači nam drastično ruše cijenu!

– Otkupljivači su nam drastično srozali cijenu! Puno je niža nego prošle godine. Neki je još nisu ni predložili. Ovo je treća godina kako mi voćari imamo probleme, od suše i mraza, pa evo sad i zbog neisplate subvencija. Bojim se da će mnogi propasti – kaže mladi voćar Tomislav Horvat iz Donjeg Kraljevca.

Međimurski voćari, koji proizvode trećinu jabuka u Hrvatskoj, ne mire se s najavom Ministarstva poljoprivrede da ove godine neće biti subvencija za otkup jabuka, pa će se voćari sami o cijeni dogovarati s otkupljivačima. Iako su na voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu očekivali odgovore o otkupnoj cijeni, savjetnica ministra Tihomira Jakovine došla je praznih ruku, a propustila je i sastanak s voćarima.

No, tračak nade ulijeva Vladina odluka o sufinanciranju troškova otkupa jabuke prve i druge klase berbe 2012., u kojoj se, u jednom odlomku, navodi da je Ministarstvo poljoprivrede zadužuje da za otkup jabuka u projekciji proračuna za 2013. godinu osigura novac. Na to je ministra u poslanom mu dopisu podsjetio i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

– Vlada je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, s ciljem da eliminira sivo tržište i da se poljoprivredni proizvođači usmjere na prodaju svojih proizvoda preko legalnih tržnih kanala, donašala odluke o sufinanciranju troškova otkupa jabuka. Ove godine ta je odluka izostala, stoga vas kao resornog ministra molim da Vladi predložite sufinanciranje otkupa – piše Vidović Jakovini.

Posljednjih dvadesetak godina voćari su podigli moderne plantažne nasade, u čemu su im pomogle i subvencije. U Međimurju je zasađeno oko 920 hektara voćnjaka, od čega je plantažnih nasada jabuka oko 600 hektara. Prosječni prinosi su od 40 do 45 tona po hektaru. Čak 70 do 80 posto jabuka je prve klase. Voćari su probleme sa skladištenjem riješili izgradnjom modernih hladnjača s kapacitetom od 13.000 tona. T. Horvat nada se da će u Ministarstvu poljoprivrede shvatiti da bi neisplata subvencija mogla dovesti do velikih problema.

– Imamo kvalitetne jabuke, no otkupljivačima je cilj što više srušiti cijenu. Neki to neće moći preživjeti i morat će odustati od voćarske proizvodnje – zaključuje Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije