Zaprimaju se zahtjevi za izravna plaćanja poljoprivrednicima

Zaprimaju se zahtjevi za izravna plaćanja poljoprivrednicima

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestili su od 1. ožujka počinje zaprimanje zahtjeva za izravna plaćanja poljoprivrednicima za 2013. godinu. Podsjećaju kako od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi.

Za učinkovitu primjenu i provedbu Zajedničke poljoprivredne politike EU u Hrvatskoj je zadužena Agencija za plaćanja u poljoprivredi koja je dobila akreditaciju za rad s financijskim sredstvima iz EU fonda za jamstva u poljoprivredi, a čiji predstavnici u okviru informativne kampanje ovih dana informiraju poljoprivrednike na koji način se mogu ostvariti navedena sredstva.

Kako bi ostvarili izravna plaćanja poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

Uz ove uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET. Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze od 1. ožujka do 30. travnja 2013.

Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im, uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja, mogu pružiti i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije