Hrvatima najveći porez na nekretnine uz najmanju plaću

Hrvatima najveći porez na nekretnine uz najmanju plaću

Prema najnovijim podacima Svjetske banke, objavljenim na portalu Doing business, siromašna Hrvatska će, ukoliko “prođe” Linićev prijedlog porezne reforme, imati najveći porez na nekretnine u Europi! Tome u prilog idu usporedbe s nekim europskim zemljama.

Tako u Njemačkoj prosječna neto plaća je 2.234 eura, a porez na nekretnine iznosi 0,1 posto od vrijednosti nekretnine. U Švicarskoj je prosječna plaća 4.053 eura i plaća se porez od 0,05 do 0,3 posto. Nadalje, u Italiji prosječna plaća iznosi 1.662 eura, a iznos poreza na nekretnine kreće se od 0,3 do 0,7 posto na katastrasku vrijednost nekretnine koja je cca pet puta manja od tržišne.

U Francuskoj se plaća 0,55 posto za nekretnine vrijednije od 790.000 eura, a plaća je 2.041 euro. Slovenci imaju prosječnu plaću od 1.000 eura i plaćaju 0,5 posto samo na nekretnine vrijednije od milijun eura. U Grčkoj plaća iznosi 898 eura, a porez se plaća od 0,025 do 0,035 eura po četvornome metru nekretnine. Porez ne nekretnine po četvornom metru plaća se i u Češkoj od 0,08 do 2 eura uz prosječnu neto plaću od 826 eura.

I za kraj smo ostavili Hrvatsku. U našoj zemlji statistike govore da je prosječna neto plaća 723 eura, a ukoliko stupi novi zakon, Hrvati bi plaćali od 0,2 posto vrijednosti nekretnine (ako se živi u njoj) do 2 posto na njenu tržišnu vrijednost. Usporedite sami i zaključite kako ćemo proći ukoliko prođe nova porezna reforma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije