U TIC-u Međimurje održani “Dani kreativnih tehnologija”

U TIC-u Međimurje održani “Dani kreativnih tehnologija”

U dva dana, 2. i 3. listopada održani su Dani kreativnih tehnologija u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Cilj događanja bio je okupiti predstavnike tvrtki, studente, entuzijaste i sve one koji na bilo koji način sudjeluju u kreiranju audio-vizualnih sadržaja ili ih koriste za unapređenje poslovanja te ih upoznati s današnjim tehnologijama koje se koriste u stvaralačkom procesu.

Na prvom predavanju u utorak sudionicima su se predstavili Davor Komerički, Aljoša Paro i Denis Wohlfart iz 5/GROUP, konzorcija 5 kreativnih tvrtki iz Zagreba koje se bave izradom sadržaja za komercijalna, kulturna i edukativna događanja, predstavljanje proizvoda i usluga. Tema predavanja bila je “Tehnološke inovacije u projektima iz kulture, turizma i marketinga.”

Kroz zanimljivu prezentaciju 4d mapiranja na maketi automobila pomoću 3 projektora, sudionici su se mogli uvjeriti kako se uz veliku dozu kreativnosti jednostavna prezentacija proizvoda može učiniti potpuno drugačijom od klasičnih načina kojima nas se svakodnevno zasipa.

U nastavku, Davor Žerjav iz Fotokluba Čakovec održao je foto-radionicu pod nazivom “Reklamna fotografija” gdje je u dva i pol sata polaznicima prenio veliki dio svojeg fotografskog znanja i iskustva o teoretskom aspektu fotografije kao i praktičnoj primjeni u marketingu. Polaznicima su bile posebno dojmljive pokazne demonstracije fotografiranja proizvoda u studijskim uvjetima.

Marko Sever i Tomislav Tipurić iz Microsofta održali su predavanja na teme “8 stvari o Windows 8” i “Kako započeti izradu aplikacija za Windows 8”. Ova predavanja izazvala su najveći interes što je i razumljivo budući da veliki broj tvrtki u Međimurju i okolici primarno koristi Windows platformu za razvoj softverskih rješenja. Marko i Tomislav potrudili su se dati što više korisnih informacija o nadolazećoj Windows 8 platformi. Pokrenuta je i inicijativa o nastavku edukacija u TICM-u na temu Microsoft tehnologija.

Posljednja radionica prvog dana “Izrada 3D modela pomoću fotografije – fotogrametrija” bila je otkazana zbog opravdanog izostanka predavača Tomislava Vujnovića, ali je u kratkom roku nađeno alternativno rješenje pa su utorak popodne ispunili Mario Pulek iz Ater Studia i Kristijan Mršić iz Momentum studija, sa vrlo zanimljivom prezentacijom na temu stvaranja dokumentarnog serijala “Hrvatski kraljevi”.

Kombinacija entuzijazma, rada, kreativnosti, znanja, tehnologije i ljubavi prema poslu mogli su se vidjeti na svakom detalju ovog vrhunski produciranog serijala, koji je bio prikazivan na Hrvatskoj televiziji u jesen 2011. godine. Kristijan Mršić, glavni stručnjak za vizualne efekte na serijalu, detaljno je objasnio cjelokupan proces rada na jednom tako zahtjevnom projektu i dokazao da je i u Hrvatskoj moguće raditi visoku produkciju uz puno manje budžete u usporedbi s vrhunskim studijima u inozemstvu.

Mario Pulek osvrnuo se na kreativni proces i efektivno korištenje tehnologije kod stvaranja video sadržaja za različite namjene, od umjetničkih do komercijalnih projekata. Srijeda je bila rezervirana za VENTUZ, sustav koji služi za izradu visoko sofisticiranih interaktivnih sadržaja čija je primjena gotovo u svakom segmentu industrije, edukacije i zabave. 

Voditeljica radionice Juliane Neumann iz Project Syntropy je kroz niz vježbi demonstrirala proces izrade interaktivnih aplikacija a polaznicima je bilo omogućeno da i sami koriste softver. Potencijal VENTUZ-a zaista je velik, njegova primjena široka, a potreba za sofisticiranim interaktivnim prezentacijama na tržištu ima.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje posjeduje razvojnu licencu koja je dostupna inkubiranima tvrtkama koje se bave ovakvom vrstom sadržaja ali i svima onima koji žele svoje poslovanje usmjeriti u tom pravcu. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje nastaviti će s organizacijom ovakvih događanja jer prepoznaje veliku potrebu za kreativnim sadržajem koji oplemenjuje svakodnevnicu, daje dodanu vrijednost poslovanju i inspirira kreativce na stvaralaštvo.

Realizacija događaja ne bi bila moguća bez nesebičnog angažmana stručnjaka iz samog vrha kreativne scene u Hrvatskoj kojima Tehnološko-inovacijski centar Međimurje ovim putem upućuje zahvalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije