KUĆA BUDUĆNOSTI iz Domašinca po potrebi raste ili se smanjuje

U Pribislavcu, na livadi uz sportski aerodrom, postavljena je jedinstvena montažna kuća, jednostavnog dizajna sa sivom aluminijskom fasadom, velikim staklenim stijenama i terasom. Unutrašnjost krije dobro iskorišten prostor od 30 čet­vornih metara koji se sastoji od kupaonice, kuhinje, jedne velike i jedne sasvim male sobe.

Riječ je modularnoj kući iza koje stoji brand Trex Living System i koja je originalan hrvatski proizvod. Osmislio ju je inženjer strojarstva Robert Treska (47) iz Pribislavca čija je tvrtka Tremak sa sjedištem Domašincu i proizvodi, a s prodajom su počeli prije tek nekoliko mjeseci.

S obzirom na broj narudžbi, vlasnik i direktor Treska ima mnogo razloga za optimizam, a planovi su mu veoma ambiciozni. Međimurski poduzetnik otkriva kako je odrastao i školovao se u Njemačku, a u Hrvatsku se vratio ponajprije iz privatnih razloga prije 12 godina i prvih pet godina radio kao menadžer u Ljevaonici u Čakovcu, a onda otvorio svoju tvrtku koja je u početku imala troje zaposlenih.

Bavili su se strojnom obradom metala pa ubrzo pokrenuli vlastitu proizvodnju raznih metalnih dijelova koje su uglavnom izvozili u Austriju i Njemačku, a i danas čak 98 posto prihoda ostvaruju izvan granica Hrvatske, piše Jutarnji.hr.

– U projekt modularnih kuća intenzivno smo krenuli prije dvije godine, ali ideja mi se u glavi razvija već oko 25 godina. No, dugo nisam imamo ni sva tehnička rješenja ni financijske mogućnosti za realizaciju dok nisam zaposlio neke ljude i uspjeli smo ostvariti sve što smo zamislili. U tehničkom smislu bilo je najteže naći rješenje kako u kratkom vremenu spojiti module koji su poput Lego kockica od kojih se sastoji kuća. Sada ih možemo složiti u sat vremena.

Ako korisniku modularne kuće treba više prostora, dovezemo nove module, spojimo ih i za sat vremena ima novu kuću. Dugo smo smišljali kako to izvesti, a da sve savršeno funkcionira”, govori Treska koji svoje osjećaje kada vidi konačni rezultat svoga 25-godišnjeg promišljanja uspoređuje s alpinistom koji se penje na Mont Everest i putem do cilja jako uživa. Uvjeren je da je dobro što je taj posao pokrenuo u Hrvatskoj, a ne u Njemačkoj. U Njemačkoj bi, objašnjava, bio samo jedan od mnogih proizvođača.

Tvrdi da su njegove kuće, od svih montažnih kuća na svijetu, jedine zaista modularne. Da bi se montažna kuća nadogradila, u većini slučajeva je, govori, potrebno rušiti odnosno probijati neke zidove i graditi nove. U njegovu se slučaju zid u roku od pola sata doslovno izvadi ili odspoji i ugradi novi modul. Naručitelj u nekoliko sati dobiva novu kuću. Konstrukcija je metalna, fasada aluminijska, a izolacija je od celuloze. Takvo se rješenje pokazalo veoma kvalitetno i dugotrajno.

– Nismo izmislili toplu vodu. U Njemačkoj sam s celulozom radio prije 25 godina, a u Hrvatskoj je gotovo nepoznata u građevinarstvu. Konstantno razvijamo nove module. Počeli smo s Trex 30 kućom koja se sastoji od dva modula od kojih svaki ima površinu od 15 kvadrata. Sada već imamo mogućnost gradnje katova, a nudit ćemo i razne sobe – dječje, spavaće, radne… – kao i podrume, stubišta, otvorene i zatvorene garaže, bazene…

Osnovna kuća od 30 kvadrata koja ima kuhinju i kupaonicu koje su opremljene svim potrebnim aparatima i uređajima, kompletno namještena u Hrvatskoj košta 25.000 eura u što je uračunat i PDV. Bez kuhinjskih električnih uređaja i opreme u kupaonici cijena je oko 20.000 eura.

U Sloveniji je cijena niža jer je PDV na kuće samo 9 posto”, ističe Treska i otkriva kako su s prodajom krenuli krajem prošle godine i još uvijek im je najveće tržište Hrvatska na kojem su do sada prodali 80 posto kuća, a prije dva mjeseca su ih ponudili i u Sloveniji gdje su odmah izazvale velik interes.

– Zamislite Lego kockice od kojih gradite kuću. Tako je i ovdje. Na svijetu ne postoji ništa ni približno slično – kaže.

Za postavljanje svake montažne kuće veće od 15 četvornih metara, pa tako i ovih, u Hrvatskoj je potrebno imati građevinsku dozvolu. Kao glavne prednosti svojih modularnih kuća u usporedbi s onima koje su klasično izgrađene od cigle i betona Treska ističe bolju kvalitetu, nižu cijenu i znatno kraće vrijeme potrebno za izgradnju. Svim kupcima Tremak daje 30 godina garancije na kuću iako, tvrdi Treska, uz pravilno održavanje ona može trajati mnogo duže odnosno nema vijeka trajanja baš kao ni zidana kuća, piše Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije