BRANIMIRU TOMAŠIĆU iz Male hiže trofej chefa tradicijske kuhinje

Na 17. katu zagrebačkog hotela The Westin, s impresivnim pogledom na grad, okupilo se gotovo stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Na eventu prepunom dobre energije podršku predstavljanju prvog hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau uz predsjednika Gault&Millau International Côme de Chériseyja, dali su svjetske gastronomske zvijezde chef Edouard Loubet, nositelj pet kuharskih kapica, najvišeg odličja Gault&Millau, najpoznatija slovenska chefica Ana Roš i mladi talent Gault&Millau za 2017 u Francuskoj japanski chef Ippei Uemura.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma RH. Gala večeri prisustvovao je Frano Matušić, državni tajnik, a svim dobitnicima čestitku je uputio i ministar Gari Cappelli.

Na svečanoj gala večeri dodijeljeni su prvi hrvatski ‘kulinarski Oscari’, a među dobitnicima je i Branimir Tomašić, chef restorana Mala hiža iz Mačkovca koji je ponio trofej za chefa tradicijske kuhinje za 2018. godinu, piše journal.hr.

Mala hiža legendarni je restoran u Mačkovcu, nedaleko Čakovca, a dobri duh Male hiže je vlasnik i glavni chef Branimir Tomašić. Prije 16 godina Branimir Tomašić i njegova obitelji odlučili su promijeniti život i otvorili su vlastiti restoran. Bio je to pravi pothvat, ne samo zato što je do tada Branimir radio u tiskarskoj industriji, nego i zato što je, prepoznavši potencijal Međimurja, na današnju lokaciju Male hiže preselio staru hrastovu kuću iz 1887. godine iz okolice Zagreba.

Chef je koncept kuhinje osmislio uz pomoć obitelji, a njegova kulinarska filozofija temelji se na vlastitoj interpretaciji tradicionalnih međimurskih recepata i lokalnim namirnicama. Posebnu pozornost pridaje sezonalnosti proizvoda, a to se vidi i na sezonskom jelovniku, koji uvijek nudi međimurske specijalitete. Kaže kako je na početku imao problema oko nabave voća i povrća, pa je morao putovati u Zagreb i kupovati ih na Dolcu.

Danas većinu može naći kod lokalnih dobavljača. Hvali se da u Murskom Središću i Maloj Subotici može naći čak i šparoge, a ono čega nema uzgaja u svom vrtu. Ipak, priroda mu je i dalje glavna inspiracija: uz vrganje, lisičarke i ostale gljive, u njegovim jelima naći ćete mladu koprivu, bazgu, kopar.

Kuhanje je oduvijek privlačilo Branimira Tomašića. Znao je što želi i dokazao je da se i daleko od velikih gradova može stvoriti poželjna gastronomska destinacija. Mala hiža već godinama privlači brojne goste iz svih krajeva Hrvatske, a u posljednje vrijeme sve više dolaze i turisti. Chef Branimir jedan je od zaslužnih što je Gornje Međimurje proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) na temu “Turizam i lokalna gastronomija”.

Njegovanje međimurske tradicije, ljubav prema lokalnim namirnicama, ali nadasve iskrena strast i predanost poslu doveli su chefa Branimira Tomašića do velikog uspjeha na hrvatskoj gastronomskoj sceni. I do prestižnog trofeja Chefa tradicijske kuhinje Gault&Millau 2018., piše gaultmillau.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije