PROJEKT BUĐENJE će oživjeti stari granični prijelaz Goričan

U četvrtak, 3. kolovoza 2017. održan je prvi radni sastanak između predstavnika partnera projekta ‘Kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma – Buđenje’.

Sastanku su prisustvovali župan Štefan Žvab, Petra Pucko i Ines Jurić iz Občine Šentilj, Jana Voršić iz Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije, Leonarda Tarandek i Maja Čosić, predstavnice tvrtke Leota d.o.o. koja je bila odgovorna za pripremu i prijavu projekta na natječaj te od strane Općine Goričan Mario Moharić, Ines Bašnec i Jasna Štampar Ivanović.

Projekt “Buđenje” kao ideja započet je u listopadu 2016. godine, dok je početak provođenja aktivnosti projekta započet 1. kolovoza 2017. godine. Ukupno trajanje projekta je dvadeset i četiri mjeseca, točnije od 1. kolovoza 2017. do 31. srpnja 2019. godine, a ukupna vrijednost projekta je 988,743,19 €, od čega Europska Unija financira osamdeset i pet posto.

Cilj prvog sastanka bio je proći kroz sve aktivnosti projekta te s partnerima projekta dogovoriti daljnje aktivnosti, proračun i planove za provođenje istog. Na prvom sastanku formirao se tim voditelja projekata i suradnika od strane svih partnera, koji će upravljati projektom, međusobno komunicirati i pripremati izvještaje.

U Goričanu će se provesti dva istraživanja – jedno na području arheološkog nalazišta “Župnikov vrt” u sklopu kulturnog dobra “Crkva Sv. Leonarda, kurja župnog dvora i pil Sv. Obitelji.”, dok je drugo istraživanje arheološki lokalitet “Nekropola pod tumulima u Goričanu”. Kod partnera projekta, u Sloveniji, provest će se istraživanje arheološkog lokaliteta “Cerščak – Gradišče”.

Projekt je podijeljen u pet faza po šest mjeseci. Nulta faza započeta je 1. svibnja 2016. godine i trajala je do 1. studenog 2016. godine. Prva faza je trenutno u tijeku i traje od 1. kolovoza 2017. do 31. siječnja 2018., druga faza je u trajanju od 1. veljače 2018. do 31. srpnja 2018., treća faza traje od 1. kolovoza 2018. do 31. siječnja 2019. godine i završna faza traje od 1. veljače 2019. do 31. srpnja 2019. godine.

Ovaj projekt od velikog je značaja za Općinu Goričan jer će doprinijeti turističkom razvoju i ponudi Međimurja, oživjeti stari granični prijelaz Goričan gdje će se nalaziti Regionalni turistički centar te privući lokalne i strane turiste da upoznaju našu kulturu i tradiciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije