FOTO: Što se sve događalo na Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu?

Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera, 4. i 5. studenog 2016. godine, organizirali su 11. međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu. Pokrovitelj Sajma bilo je Ministarstvo poljoprivrede RH, Međimurska županija, Grad Zagreb i HGK.

Aktualne nezavidne okolnosti u voćarstvu, koje se dominantno pripisuju elementarnoj nepogodi tuče i uništenju 80 do 99 posto uroda u voćarstvu, ove godine nametnule su nam izazove vezane uz zastupanje tematike voćarstva općenito.

Izložbeni dio Sajma djelomično je bio zakinut za osobito vrijedan dio svoje dosadašnje širine, zbog čega su organizatori odlučili koncentrirati se na promociju voćara i voćarstva kroz rad u prerađivačkoj djelatnosti i proizvodnji, stvarajući time dodanu vrijednost voću i proizvodima od voća.

Također promovirali su sadnju starih autohtonih sorti, te predstavili tradicionalne proizvode, sušeno voće, marmelade i džemove, kompote te brojne druge proizvode bazirane na voću.

Posebna vrijednost ovogodišnjeg Sajma stavljena je na mlade poljoprivrednikekao nositelje budućnosti hrvatske poljoprivrede – pa tako i voćarstva, na uravnoteženu prehranu djece i mladih, na obogaćivanje postojećih znanja, edukaciju.

U sadržaj su uvrstili brojna predavanja na kojima su se poljoprivrednici mogli informirati o novim tehnologijama, uzgoju, skladištenju, preradi, novim načinima distribucije, marketingu i drugim temama. Održali su radionice zdrave prehrane namijenjene obiteljima s djecom predškolskog i školskog uzrasta.

Stručni dio Sajma pomno je osmišljen u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu te Razvojnom agencijom Međimurje (REDEA) Čakovec. Posebno važan doprinos u tome ima Savjetodavna služba koja kao partner Sajma, već po tradiciji, osmišljava teme i okuplja sudionike stručnog dijela ove sajamske priredbe.

Za Okruglu stol pod nazivomKrah hrvatskog voćarstva! Ili prilika za novi početak? tražio se stolac više. Nakon dvosatne rasprave na kojoj je sudjelovao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te svi važni dionici voćarstva iz cijele Hrvatske donijeti su zaključci koji ipak vode prema tome da još postoji nada i prilika za voćare u Hrvatskoj.

U sklopu 11. Međunarodnog voćarskog sajma Centar dr. Rudolfa Steinera osmislio je i 1. Međunarodno ocjenjivanje voćnih vina koje je održano 27. listopada u Centru dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu. Na ocjenjivanje je prijavljeno 18 uzoraka vina koja su proizvedena iz voćnih vrsta: kupina, malina, šljiva, crni ribiz, trešnja i jabuka.

Vina je ocjenjivala peteročlana komisija sastavljena od iskusnih degustatora (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina u RH. Temeljem postignutih ocjena dodijeljena su slijedeća odličja: 4 zlatne diplome, 11 srebrnih diploma, 1 brončana diploma.

Nakon provedenog ocjenjivanja ocjenjivači su izrazili zadovoljstvo kvalitetom pristiglih vina što pokazuje da proizvođači uz uložen maksimalan trud primjenjuju i pravila struke te koriste suvremenu tehnologiju u svojoj proizvodnji.

Ocjenjivanje su besprijekorno organizirale djelatnice centra Dr. Rudlof Steiner uz podršku Savjetodavne službe Međimurske županije. Tako je ove godine Sajam bio prva priredba međunarodnog obuhvata u Hrvatskoj kojoj struka valorizira kvalitetu sve popularnijih vina od voća, po svemu ocijenjenih kao “gutljaj zdravlja”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije