Održan kongres ‘Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo’

U Svetom Martinu na Muri od 9. do 11. studenog 2016. održan je 9. Međunarodni kongres ‘Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo’ u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti, sporta i obrazovanja RH.

Na kongresu su prisustvovali brojni znanstvenici iz područja oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a kongres je svečano otvorio zamjenik ministra poljoprivrede dr. sc. Zdravko Barač.

Za značajna postignuća u sjemenarstvu dodijeljene su nagrade ‘Zlatno sjeme’ za najzastupljeniji hibrid kukuruza Bc Institutu Zagreb za hibrid Bc Pajdaš; najprodavaniju sortu pšenice Poljoprivrednom institutu Osijek za pšenicu OS Kraljica, te tvrtki Podravka za papriku sorte ‘Podravka’.

Predavanja su obuhvaćala od znanstvenih tema do predstojećih promjena u zakonskoj legislativi u sjemenarstvu, dok je naglasak na ovom kongresu bio na teme: ‘Gospodarska važnost inovacija u oplemenjivanju bilja’ i ‘Nova zakonska regulativa u području voćnog reprodukcijskog sadnog materijala’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije