Na nasipu uz Muru koristi se američko-engleska tehnologija protiv poplava

Uz rijeku Muru u Međimurskoj županiji gradi se nasip dug šest kilometara, a u zaštiti okolnog područja od izlijevanja rijeke koristi se inventivna tehnologija koja bi, kako tvrdi Anđelko Jagečić iz varaždinske tvrtke KotonTeks, trebala spriječiti nesreće poput onih u Gunji i Otoku Virju.

Hrvatske vode investitor su rekonstrukcije desnoobalnog nasipa izgrađenog između 1960. i 1970. godine. Cijeli nasip rijeke Mure dug je ukupno 36,9 kilometara i brani osam naselja – Donju Dubravu, Donji Vidovec, Kotoribu, Goričan, Domašinec, Dekanovec, Novakovec i Podturen.

U šest kilometara dugu dionicu nasipa kod Goričana ugrađuju se geomreže i geotekstili koje je izumila i ujedno ih proizvodi američko-britanska korporacija “Tensar International” sa sjedištem u Engleskoj, čiji je KotonTeks ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

– Geomreže se na određenoj visini ugrađuju u tijelo nasipa i kombiniraju se s kvalitetnim građevnim materijalom. Sa strane se postavljaju posebne geomreže koje su kombinacija prirodnih i umjetnih materijala, a sprječavaju eroziju – objašnjava Jagečić.

Rekonstruirat će se i dio usporenih nasipa Trnave s izgradnjom sifona tog potoka. Riječ je o radovima vrijednim oko 35 milijuna kuna, a rok za dovršetak su 24 mjeseca. U pripremi su i projekti za obnovu nasipa kod Pušćina, Otoka Virja i Gornjeg Hrašćana, pa kad se za četiri do pet godina dovrše i ti nasipi, Međimurska i Varaždinska županija bit će, kažu, najzaštićenije županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije