Austrijanci dolaze u Međimurje po grožđe pa će cijena vina porasti

Pred vinogradarima su tri udarna tjedna tijekom koji će se ubrati većina grožđa, a na trsovima će ostati samo manje količine bobica ostavljenih za kasne i ledene berbe.

– Vinogradarska godina zahtjevna je i teška. Počela je mrazovima, pa danas i imamo manje grožđa nego prijašnjih godina. Nije tako samo kod nas, nego i u okolnim regijama. Čak i Austrijanci dolaze k nama po grožđe jer ga nemaju dovoljno, što će utjecati na njegovu cijenu koja raste.

Austrijski vinogradari također su imali mraz, ali i tri tuče, pa im nedostaje grožđa. Najviše traže sorte sauvignon, muškat i graševinu – kaže David Štampar, mladi vinar iz Svetog Urbana i predsjednik udruge vinogradara Hortus Croatiae. Čeka se još malo da porastu šećeri pa će i Štamparovi u berbu.

Bilo je tijekom ljeta i nešto obilnije kiše, no s dobrom zaštitom trsova proizvođači su uspjeli zadržati kvalitetu. – Ona sigurno neće biti upitna, no morat će se zbog velike potražnje za grožđem na više korigirati i cijena vina – predviđa Štampar.

Vinar Alojz Tomšić iz Železne Gore ‘relativno je zadovoljan’ godinom zbog mraza koji je na proljeće poharao vinograde i voćnjake. – Nije se, hvala Bogu, sve zamrznulo. Najviše su stradali muškat i chardonnay koji su prvi propupali, a ostale su se sorte izvukle uz manju štetu, uključujući i pušipel, autohtonu sortu koja se revitalizirala u međimurskom vinogorju. Koliko su međimurska vina cijenjena, govori i podatak da se izvoze i u Kinu. – Upravo čekamo novu narudžbu – kaže Tomšić.

Tvrtka Agromeđimurje iz Čakovca berbu je počela već 1. rujna s ranim muškatom ottonelom. Mihael Frančić, izvršni direktor Podruma Štrigova, napominje da su već ubrali i dio sauvignona te pinota bijelog. – Trebala bi ovo biti jako dobra godina jer je bilo puno sunčanih dana. Ako kiša nešto ne poremeti, sljedeća dva do tri tjedna berba će bit natprosječna. Količine će biti manje zbog mraza, ali očekuje se zato puno bolja kvaliteta, što znači vrhunska vina ili barem pri vrhu – ističe.

Pušipel će, savjetuje, trebati nešto ranije ubrati kako bi ostao svjež, pitak i aromatičan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije