BERBA GROŽĐA U MEĐIMURJU

FOTO Svetomartinsko vinogorje u punoj radosti

Veselo je ovih dana u međimruskim vinogradima, a bit će i vhunskog vina

Druge rujanske subote i nedjelje istinski je započela ovogodišnja berba grožđa u svim dijelovima Međimurja, premda treba naglasiti kako nije pobrano sve grožđe i kako su uglavnom brali ‘vikendaši’, te rane sorte, vodeći međimurski vinogradari.

Činjenica je kako je u štrigovskom kraju berba popraćena gorčinom prouzročenom bolešću trsova od zlatne žutice, premda nema panike niti strašnih gubitaka. S druge strane u svetomartinskom vinogorju berba protiče ili je protekla u sjajnom ozračju, jer zlatne žutice nema, premda naznake postoje. Naš portal pozvan je na dvadesetak berbi, potpisnik ovih redaka pohodio je njih 11, a zabiliježio fotoaparatom dvije u Gornjem i Donjem Koncovčaku. Dalje i više nije se moglo.

Berbe obitelji Baumgartner iz Svetog Martina na Muri i obitelji Tkalec iz Peklenice i Šenkovca bijahu nam posebno zanimljive, jer kod prvih je bila prva ‘ful’ berba u četvrtoj godini starosti sorte laški rizling, a kod drugih opet sorti prvoklasnog grožđa. Berba kao iz snova, berači iz prijateljstva i rodbine, dakle bez novčane naknade, jela kao u pričama iz davnina, mošt od 16 eksla slatkosti nadalje, kiseline od 7-8 posto, okrijepa kao iz snova. U punoj radosti obraše se vinogradi u Koncovčakima, gornjim i donjim i drugim bregovima od Baloga, preko Kapelščaka do opjevanog Venca. I veli na kraju Ivek Goricaj iz Nedelišća. 

– ‘I reći Ti Štefek ve meni, kak nek doktori zabraniju piti, ako se mi od kupice nedamo?!’. ?Je, kad je v kupici takša dobrota, teško je i doktorima proti biti’, odgovorih, a već su drugi zvali na ‘koštaje’. A Branimir Jakopić, mi veli kako će se o ovogodišnjim berbama dugo govoriti, jer iznjedrena bi mogla biti povijesno kvalitetna vina. Grožđe za pjenušce već je pobrano, a kažeju se izborne i kasne berbe, a snuju ledene. Jer kako je ljeto vruće bilo, tako bi hladna zima mogla biti. Raj za bobice koje će se zalediti na trsovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije