DANI VINA I JABUKE Berba grožđa u zadnjoj dekadi kolovoza

Na svetomartinskim Danima vina i jabuke, cijenjeni i uvaženi agronom magistar Milorad Šubić, između drugih stavri najavio je ovogodišnju berbu grožđa.

– Bit će ranijih sorti kao što su muškat i muškat otonel za pobrati i prije, međutim prave berbe, tu mislim na značajnije količine, u prvom redu sauvignona, započet će zadnje dekade u kolovozu. Upozoravam vas da ne odlistavate trsove (odstranjivanje-trganje listova) prije Velike Gospe, jer sunca je i onako u izobilju.

Treba sve učiniti da ne ostanu samo visoki sladori, nego da bude i kiselina. Stoga, prvo uzmite bobice u usta i onda na osnovu okusa-arome u ustima odredite vrijeme berbe, poručio je sudionicima Pohoda po kletima, ali i javnosti magistar Šubić, dodavši kako je vrlo zadovoljan stanjem u vinogradima, a razlog tome je što su vinogradari pravovremeno i kvalitetno obavili tretiranja te bdjeli nad trsovima u cjelini, i grozdovima i listovima.

Šubić je upozorio i kako je ovog trenutka u naletu Američki slavuj glavni uzrok Zlatne žutice, pak je preporučio na rubne dijelove vinograda postaviti ‘žute ploče’ na kojima će se štetnik zaustaviti i uginuti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije