Zlato, dva srebra i bronca bučinim uljima obitelji Tkalec iz Šenkovca

Međimurska županije i ove je godine na 6. Izložbi bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske prezentirala svoje proizvode. OPG Tkalec i Uljara Šenkovec u vlasništvu obitelji Tkalec iz Šenkovca osvojili su 4 medalje u dvije kategorije natjecanja.

Potaknuti uspjehom domaćih proizvođača odlučili smo posjetiti Uljaru Tkalec i pobliži se upoznati s preradom ulja. U žaru rada zatekli smo mladu direktoricu Luciju Križarić koja nas je provela kroz njihov pogon.

– Za litru bučinog ulja potrebno je dva do tri kilograma koštica. Ljudi svoje koštice dovoze kod nas na preradu. U procesu proizvodnje bučinog ulja, prvi korak je strojno mljevenje i miješanje dobivene smjese. Na 25 kilograma sirovine dodajemo otprilike litru i pol vode i 10 do 20 dekagrama soli. Nakon deset minutnog miješanja slijedi do sat vremena pečenje na 120 stupnjeva. Pri samom kraju smjesa se preša pod pritiskom od 300 bara. Finalni proizvod je pravo bučino crno ulje, rekla nam je Lucija Križarić, direktorica Uljare Šenkovec.

Bučino ulje prehrambeni je proizvod koji svojom aromom obogaćuje mnoga jela, a također dobro utječe na zdravlje. Dvije su vrste postupka prerade koštica u ulje.

Hladno prešanje je dugotrajniji proces i njime se dobije manja količina ulje. Za jednu litru stopostotnog ulja potrebno je 8 kilograma koštica. Ulje dobiveno ovim postupkom prirodni je lijek te se dnevno konzumira jedna žličica. Lako je probavljivo a zbog vitamina i minerala koje sadržava iznimno dobro utječe na zdravlje ljudskog organizma. Koristi se kod svih vrsta opeklina, snižava kolesterol u krvi i pomaže kod problema s prostatom i crijevnim putevima.

Toplo prešanje je druga kategorija natjecanja. Ulje dobiveno ovim postupkom najčešće se koristi u kuhinji kao preljev za salate u kombinaciji s octom, jelima od povrća, tjestenine i mesa. Za postupak je potrebno 2,5 kg koštica za dobivanje jedne litre stopostotnog bučinog ulja.

Izložba se održala u Općini Sveti Križ Žačretje. OPG Tkalec je u toplom prešanju osvojio zlatnu, a u hladnom srebrnu medalju. Uljara Šenkovec u toplom je prešanju osvojila srebrnu medalju, a u hladnom brončanu.

– Ocjenjuje se okus, miris i bistroća ulja. Mjesec dana prije izložbe ulje ide na analizu u Bioinstitut Čakovec, rekla je Lucija Križarić.

Da su i Slavonci prepoznali značaj bučinog ulja, dokaz su vlasnici OPG-a Kišić iz Đakova koje smo zatekli na preradi u Uljari Tkalec.

– Na poljoprivrednoj emisiji bio je prikazan rad Uljare Šenkovec i odmah smo potražili njihov kontakt. Smatrali smo da ne bi bili na ‘televiziji’ da nemaju dobar i kvalitetan proizvod. Dovezli smo danas 100 kilograma sjemenki buče i vjerujem da ćemo dobiti 80 litara ulja. S time da ga moramo rijediti jer ako je 100 postotno nije za konzumaciju, rekao nam je zadovoljni bračni par iz Đakova.

Bučino ulje idealan je dodatak vegetarijanskim jelima te je nezaobilazna delicija na stolovima gurmana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije