Draškovec: Za 14,7 milijuna eura gradi se prva hibridna geotermalna energana

Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa se vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom

Prigodnom svečanošću u Draškovcu označen je početak radova na izgradnji prve hrvatske hibridne geotermalne energane, za što je Europska komisija tvrtki AAT Geothermae 2014. nepovratno dodijelila 14,7 milijuna eura, piše Poslovni.hr.

>>> Vrt Hrvatske u Draškovcu, projekt vrijedan 75 milijuna eura

Kako je rekao voditelj projekta geotermalne energane Draškovca Danijel Kušić, najprije je otvorena proizvodna bušionica Draškovec 2. Istaknuo je kako projekt primjenjuje najmoderniju inovativnu tehnologiju u proizvodnji energije iz geotermalnih izvora, što u konačnici znači čistu, zelenu energiju. Izgradnja hibridne geotermalne energane, s instaliranom snagom od 18,1 megavat električne i 89 megavata toplinske energije, prvi je korak u ostvarenju šireg projekta u Draškovcu, rekao je Kušić.

Energana će služiti za izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa, stakleničku proizvodnju i distribuciju toplinske energije. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek vjeruje da će investicija dodatno pridonijeti uspješnome preloškom gospodarstvu.

Izgradnjom termi potaknut ćemo dodatno zapošljavanje, naši OPG-ovi imat će blisko tržište za svoje proizvode, a uspjet ćemo zadržati i liječnike koji sada u velikom broju napuštaju Hrvatsku, rekao je Kolarek, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt zaživjeti za nekoliko godina.

Dodao je kako Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom.

Govoreći o značenju tog kompleksa za Donje Međimurje, Kolarek je istaknuo da će svi stanovnici imati pristup novom sustavu grijanja koji će biti zeleniji i jefiniji od dosadašnjih. Vrijednost investicije je 75 milijuna eura, a prva faza – izgradnja energane bit će gotova do kraja godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije