Policija demantira tekst vezan uz projekt ‘Sigurnost osoba i imovine’

Policijska uprava međimurska djelomično demantira te daje osvrt na tekst objavljen na lokalnim i nacionalnim internetskim portalima i tiskovinama, a koji se odnosi na projekt ‘Sigurnost osoba i imovine’ u Međimurskoj županiji. Projekt je osmislila tvrtka “Europska sigurnosna agencija” i predstavila ga županu te gradonačelnicima i načelnicima općina Međimurske županije.

>>> Šerifi u Međimurju: Privatni zaštitari zamjena za policajce?

Njihov osvrt prenosimo u nastavku:

‘Ponajprije, ističemo kako Policijska uprava međimurska nije upoznata sa ciljevima i načinom funkcioniranja projekta, pa samim time nismo u mogućnosti komentirati njegovu svrsishodnost i moguću suradnju sa spomenutom agencijom.

U uvodnom dijelu, želimo javnost upoznati sa zakonskim uvjetima provođenja privatne zaštite. Pod tim terminom podrazumijeva se obavljanje djelatnosti zaštite osoba i imovine koju ne osigurava država i iznad opsega koji osigurava država. Zakon o privatnoj zaštiti te Pravilnici o uvjetima i načinu primjene tjelesne zaštite, kao i načinu i uvjetima obavljanja poslova privatne zaštite na javnim površinama, propisuju uvjete za njezino obavljanje, uvjete i način rada osoba koje obavljaju poslove privatne zaštite, te nadzor njihova rada.

Poslovi privatne zaštite mogu se obavljati unutar i oko štićenog objekta, oko štićene osobe unutar granice perimetra zaštite za čije su čuvanje zaduženi čuvari i zaštitari te, iznimno, i na javnoj površini. Nadležna policijska uprava može, na prijedlog jedinice lokalne samouprave, izdati odobrenje na temelju kojeg se poslovi tjelesne zaštite mogu obavljati na javnoj površini. Pravna osoba ili obrtnik koji će obavljati poslove privatne zaštite na javnoj površini dužan je, pisanim putem, obavijestiti policijsku upravu najkasnije 24 sata prije početka obavljanja poslova te priložiti ugovor s naručiteljem tih poslova.

Već dugi niz godina, Grad Čakovec uz odobrenje Policijske uprave međimurske ima sklopljen ugovor sa zaštitarskom tvrtkom iz Čakovca, koja uspješno obavlja zaštitarske poslove na određenim javnim površinama u Čakovcu. Dakle, takvi oblici privatne zaštite već su uobičajeni i predloženi projekt nije nikakva novina.

Što se tiče stanja kriminaliteta na području nadležnosti Policijske uprave međimurske, već nekoliko godina zaredom bilježi se smanjenje ukupnog broja kaznenih djela. Ističemo, kako je u prvih jedanaest mjeseci ove godine, poduzimanjem niza preventivnih i represivnih aktivnosti, za 20 posto smanjen broj kaznenih djela teških krađa (provale u obiteljske kuće, trgovine, ugostiteljske objekte i slično). Također, napominjemo kako je broj krađa bicikla značajno smanjen, i to s 420 ukradenih bicikala prošle godine, na 320 ukradenih ove godine na području Međimurske županije.

Policijska uprava međimurska jedna je od najinovativnijih i najproduktivnijih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj u provođenju preventivnih aktivnosti. Upravo, zbog toga su nam njemački partneri donirali Mobilni preventivni centar policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo).

Ujedno, kako bi se proveli razni programi i projekti iz domene kriminalističke prevencije, koji su prije svega reakcija na određene negativnosti u lokalnoj zajednici, kroz Vijeća za prevenciju ujedinjeni su predstavnici lokalne zajednice, pravosuđa, socijalne skrbi, zdravstva, odgojno-obrazovnih ustanova, medija, udruga, policije, odnosno stručnjaci iz različitih područja, kao i predstavnici mladih, pošto djeca i mladi predstavljaju najranjiviju skupinu društva. Na području naše županije oformljena su Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, Preloga i Murskog Središća te Međimurske županije, dok je Općina Pribislavec započela s pripremnim radnjama.

Oštro demantiramo navode predstavnika agencije kako je projekt “Policija u zajednici” (kontakt policajci) “zamro” te da je zbog toga porastao broj kaznenih djela. Projekt se i nadalje provodi sukladno trenutnoj problematici i strateškim ciljevima te usmjerenjima. Uspješno je prihvaćen od strane građana i medija te se pozitivno odrazio i na sam rad policije.

Suradnja Policijske uprave međimurske i jedinica lokalne samouprave na zadovoljavajućem je nivou. Na mjesečnoj razini dostavljaju se i potom analiziraju podaci o stanju sigurnosti na području županije, gradova i općina. Stanje sigurnosti se pritom ocjenjuje, a potom se predstavljaju aktivnosti policije koje se poduzimanju kako bi se prema trenutnoj problematici na terenu reagiralo i time poboljšalo stanje sigurnosti.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije