Iskorak Muzeja Međimurja Čakovec u kulturni turizam

>> Iskorak Muzeja Međimurja Čakovec u kulturni turizam

Od 2012. godine u sklopu Muzeja Međimurja Čakovec djeluje etno dućan Međimursko blago. Dućan u svom nazivu nosi glavnu misao vodilju kreatora ovog prodajno-izložbenog prostora – posjetiocima muzeja, ali i slučajnim prolaznicima, nudi ono najbolje što Međimurje ima, njegovo blago.

Muzejske publikacije i predmeti-suveniri

Ideja o muzejskim suvenirima nije nova kako u svijetu, tako ni u Međimurju. Već 1965. tjednik Međimurje donosi vijest o izradi drvenih suvenira koji prezentiraju predmete iz etnografske baštine te razglednice s motivima muzejske građe. Slična je ideja bila nit vodilja u osmišljavanju etno dućana: objedinjavanje muzejske produkcije s proizvodima koji su nastali u Međimurju ili se tradicionalno povezuju uz njega. Muzejska je produkcija zastupljena publikacijama i suvenirima izrađenima prema muzejskoj građi.

MMČ kao rezultat svoje znanstvene i stručne djelatnosti njeguje bogatu izdavačku djelatnost. Uz tiskane publikacije poput vodiča stalnim postavima, kataloga izložbi, kalendara i bookmarkera, izrađeni su i multimedijalni materijali koji približavaju muzejsku građu računalno pismenim generacijama. Multimedijalni materijali mogu se primijeniti i u obrazovnom radu s djecom na zanimljiv i interaktivan način.

U suradnji s ateljeom Keramos Valkaj i poznatom međimurskom keramičarkom Jelenom Valkaj 2014. godine osmišljena je kolekcija muzejskih suvenira – replika predmeta iz fundusa Arheološkog, Etnografskog, Kulturno-povijesnog te Povijesnog odjela.

Vremenski najstariji suveniri su polukuglasta šalica s ručkom koja nadvisuje rub te ima završetak u obliku ptičje glave i lonac ukrašen stiliziranim ptičjim likovima s urezanim visećim trokutima s arheološkog odjela. Od prapovijesnih predmeta zastupljen je i jedan od najljepših primjera askosa u Hrvatskoj, obrednog vrča s ručkom u obliku stiliziranih životinja. Rimsko razdoblje na području Međimurja zastupaju svjetiljka –uljanica te kasica u različitim bojama.

Skok u 16. stoljeće nudi kamena kasa, umanjena uložnica za novac koja je nekad stajala u kolnici ulaznog bastiona, a služila je kod plaćanja prelaska preko pokretnog mosta i ulaska u tvrđavu Čakovec. Najznačajnija obitelj koja je stolovala u Čakovcu, obitelj Zrinski, također je zastupljena u izboru predmeta-suvenira. U mauzoleju u pavlinskom samostanu svete Jelene u Šenkovcu pronađena je nadgrobna ploča Nikole Šubić Zrinskog koja se danas čuva u Muzeju kao jedan od rijetkih predmeta koji su bili vlasništvo same obitelji.

U spomen na pogibiju Nikole VII. Zrinskog izrađena je umanjena replika spomenika podignutog u Kuršanečkom lugu. Sjećanje na obitelj Zrinski nose i magneti s likom Nikole Zrinskog Čakovečkog te obiteljskog grba u dvije izvedbe te majice. Neposrednu prošlost međimurskog kraja predstavljaju tradicionalne pokladne maske izrađene od drveta prema životinjskim predlošcima. Među suvenirima su zastupljeni i predmeti međimurskih umjetnika s keramičkom košaricom koju je izradio čakovečki lončar Mijo Horvat.

U suradnji s Šteficom Peter, dizajnericom studija Peter, ostvarena je suradnja u kojoj su predlošci za tekstilni dizajn poznate međimurske slikarice Marije Zidarić preneseni na marame koje gospođa Peter ručno oslikava. Te su marame zapravo reminiscencija na tekstilni dizajn Marije Zidarić i predstavljaju originalni umjetnički suvenir.

“Proizvedeno u Međimurju”

Muzejskim suvenirima i svim drugim proizvodima koji su zastupljeni u dućanu zajedničko je porijeklo, odnosno svi su “proizvedeni u Međimurju”. Tako se u dućanu može naći široki raspon proizvoda koji se proizvode na području Međimurja poput vina, likera, rakija, meda, bućinog ulja te umjetnički predmeti međimurskih umjetnika poput nakita, čipke na batiće, ručno oslikanih marama, keramičkih predmeta, nosača zvuka, razglednica, magneta, poklon bonova i paketa.

Sam dućan jedna je vrsta izložbenog prostora u kojem su korišteni predmeti iz fundusa Etnografskog odjela za prezentaciju proizvoda koje dućan nudi. Etno dućan Međimursko blago predstavlja iskorak u muzejskoj djelatnosti na dvije razine; na prvoj nudi mogućnost da se u obliku replike suvenira predmeti iz muzejske građe učine dostupnima i na taj ih se način dodatno popularizira, dok na drugoj povezuje Muzej s vinarima, obrtnicima, umjetnicima i proizvođačima u cilju bolje promocije proizvoda koji su tradicionalni ili proizvedeni na području Međimurja.

Uz fizički dućan koji se nalazi pored ulaza u Muzej, proizvodi zastupljeni u dućanu dostupni su i preko internetskog dućana na koji se može pristupiti preko poveznice mmc.hr/shop ili preko linka na stranicama Muzeja (mmc.hr). Na ovaj se način ostvaruje sinergija između Muzeja kao kulturne institucije i proizvođača te jača slika Muzeja Međimurja Čakovec kao čuvara materijalne i nematerijalne baštine Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije