Betlehemsko svjetlo u nedjelju, 13. prosinca, stiže u varaždinsku Katedralu

I ove godine, Betlehemsko svjetlo, upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu bit će preneseno širom svijeta noseći poruku mira i ljubavi među ljudima.

Tako će u nedjelju, 13. prosinca u 11.30 sati, u Zagrebačkoj katedrali, izviđači predati Betlehemsko svjetlo tijekom mise. Hrvatski izviđači prenijet će ga u biskupije i u Hrvatski sabor, a izaslanstvo izviđača upalit će fenjer s Betlehemskim svjetlom za Varaždinsku biskupiju.

Istog dana, u 18 sati u varaždinskoj Katedrali, Betlehemsko svjetlo će se predati na početku večernje mise. Svečanom prihvatu u katedrali, svetoj misi te paljenju fenjera, kojima će Betlehemsko svjetlo idućih dana biti preneseno u župe Varaždinske biskupije, nazočit će uz okupljene građane i donositelji – izviđači iz Varaždina, izviđači iz Čakovca, izviđači iz Orehovice, katolički skauti iz Varaždina te izviđači iz Ludbrega.

Austrijska radio televizija (ORF) provodi tradicionalnu humanitarnu akciju ‘Svjetlo u tami’ u vrijeme pred Božićne blagdane radi prikupljanja pomoći kojima je ona najpotrebnija.

U sklopu akcije 1986. iz ORF-ova studija u Linzu krenula je ideja da jedan dječak ode u Betlehem i u štalici Isusova rođenja upali svjetlo i donese u Austriju.

Ideja je provedena u djelo, a tri godine kasnije uključuju se i izviđači.

Svake godine u vrijeme Došašća u Beču se okupe izaslanstva izviđača iz Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i odnose ih u svoje zemlje.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku je prvi, ratne 1991. godine iz Beča donio tada predsjednik vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije