Poznati fotograf Petar Sabol u Sieni osvojio srebrni kristalni trofej

Svjetski priznati i poznati fotograf Petar Sabol Sharpeye iz Palovca pojavio se na pozornici Teatro dei Rozzi u Sieni, povijesnom talijanskom gradu prilikom svečane dodjele nagrada na SIPA 2015– Siena International Photography Awards gdje mu je dodijeljen srebrni kristalni trofej za osvojeno drugo mjesto u kategoriji Wildlife (divlje životinje) sa iznimnom fotografijom podvodne akcije vodomara, ‘The kingfisher’.

Golem uspjeh ovakvog fotografskog događaja, prvi put održanog u Italiji u srcu prelijepe Toscane s ciljem promicanja umjetničke fotografije na najvišu razinu pokazao se punim pogotkom, a naš domaći fotograf Petar svojim je fotografijama dodatno uveličao osvojivši čak tri nagrade.

Fotografija ‘Natural abstract’, višestruko nagrađivana diljem svijeta osvojila je ‘Honorable mention’ diplomu. Podsjetimo, fotografija je nastala 2011. godine na jezercu ŠRD Linjak u Palovcu, a koja je trajno pohranjena u nacionalnoj biblioteci u Parizu te je između ostalog nagrađena i zlatnom FIAP medaljom u Abu Dhabiju 2012. Treća nagrađena fotografija, ‘Swallowing fish’ osvojila je Remarkable award diplomu koja je nastala početkom 2014. u Maloj Subotici.

Dodatnu posebnost samom događaju daje činjenica da su događaju nazočili Mark Getty (Getty Images) a stručni žiri sastavljen je od poznatih fotografa Melissa Farlow i Beth Wald iz Amerike, Pascal Maitre iz Francuske, Sankar Salvady iz Indije, Karla Gachet iz Ekvadora, Tomasz Tomaszewski iz Poljske, Gmb Akash i Erez Marom iz Izraela te Guy Edwards iz Engleske.

– Posebno zadovoljstvo bilo mi je uz suprugu Josipu razgovarati uživo i družiti se s poznatim fotografima iz Australije, Bangladeša, Bahraina, Brazila, UAE, USA, Katara, Kuvajta, Indonezije, Malezije, Rusije, Španjolske na gala večeri u centru Siene na glavnom trgu Piazza del Campo.

Lijep je osjećaj kad sretneš ljude čije fotografije često mogu vidjeti u raznim katalozima s izložbi i na web stranicama i isto tako biti prepoznat sa vlastitim fotkama s njihove strane. Razmjeniti iskustva, kontakte i pričati o koječemu bilo je nešto vrlo dragocjeno. I dalje sudjelujem na različitim fotografskim natjecanjima u svijetu i ide mi izuzetno dobro. Sve je to rezultat napornog i predanog rada pa je na kraju krajeva lijepo ubrati plodove tog rada – ispričao nam je Petar.

Broj njegovih ukupnih nagrada vrti se oko brojke 300 (preko 200 na FIAP izložbama) i time je postao najnagrađivaniji fotograf u Hrvatskoj u još nepune 4 godine!

Petar Sabol Sharpeye nositelj je EFIAP/B počasnog umjetničkog zvanja u međunarodnoj federaciji umjetničke fotografije ( Excellence Federation Internationale de l’ Art Photographique, level bronze) koje mu je dodjeljeno ove godine i uz njega ovu fotografsku titulu nosi još samo 4 Hrvata.

Početkom iduće godine dobit će Excellence Photographic Society of America (EPSA) od fotografskog udruženja Amerike. Uz sve navedeno, redoviti je izbor za člana žirija na salonima umjetničke fotografije. Osim umjetničke fotografije prirode, Petar uz kolegu Dalibora Horvata, fotografira svečanosti poput svadbi, krštenja i sličnih događaja.

Njihove radove možete vidjeti na www.fotokreacija.com. Ostatak Petrovih radova možete pogledati na https://1x.com/member/sharpeyew1/photos/all i www.sharpeyephoto.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije