U namirnici budućnosti obitelj Fuš pronašla hobi, lijek i zaradu

>> U namirnici budućnosti obitelj Fuš pronašla hobi, lijek i zaradu

U proteklih nekoliko godina u svijetu, a tako i u Hrvatskoj, sve brže se širi i raste priča o aroniji kojoj se dodjeljuje epitet namirnice budućnosti zbog nebrojenih povoljnih svojstava za ljudski organizam i velike ljekovite moći.

Danas je i u Međimurju ve više onih koji su počeli se baviti uzgojom ove biljke jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Aronija je biljka čiji su plodovi sitne, tamnoplave bobice slatkasto trpkog okusa trpkog okusa koje rastu u grozdovima u obliku grma visine do dva metra, a potječe iz Sjeverne Amerike, gdje je od davnina poznata kao prehrambena i ljekovita biljka koja se od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća uzgaja i širom Europe.

Ova čudesna biljka otporna je na hladnoću i upravo zbog toga uspijeva i u najsurovijim krajevima. Obitelj Fuš iz Kotoribe, Blaženka i Mirko te njihov sin Mario, na gotovo 2 hektara zasadila je 4100 sadnica aronije. Kažu da su u namirnici budućnosti pronašli hobi, lijek i zaradu. U tijeku je berba gdje smo zatekli cijelu obitelj. Tom smo prigodom nešto više o toj egzotičnoj biljci saznali od Blaženke.

Koji je bio razlog da ste se odlučili upravo za uzgoj aronije i kako je to izgledalo u samom početku?

– Pa, to je zapravo priča o povratku. Suprug je godinama radio u Sloveniji i Njemačkoj, a zadnjih 18 goidna u Italiji. Zbog složene situacije oko zapošlavanja u Hrvatskoj odlučili smo se sami sebi napraviti radno mjesto. Aronija nas je privukla zbog toga što se može proizvesti na ekološki način. Potrebno je više truda i ljubavi, ali su i rezultati daleko kvalitetniji. Zdrava prehrana ima sve veću ulogu u životu modernog čovjeka tako da nam se ulazak u ekološku proizvodnju hrane činio najlogičnijim izborom s puno potencijala za rast i razvoj.

Uz mnogo volje i truda bilo je potrebno uložiti i neka finanijska sredstva. Da li je riječ o skupoj investiciji?

– Da, mnogo je truda uloženo u pripremu zemljišta, sadnju, ograđivanje, navodnjavanje itd…Velika su to ulaganja, koja su premašila očekivane okvire, djelom i zbog ekološke proizvodnje. Ali smo ipak sve uspjeli isfinancirati vlastitim sredstvimai zbog toga smo ponosni na sebe! To nam daje veću fleksibilnost prilikom proizvodnje i plasmana proizvoda, te zbog financijske neovisnosti imamo veću mogućnost za eksperimentiranje.

Kakva je bila ova godina za aroniju i koliko imate prinosa od 4100 sadnica?

– Ova je godina bila izuzetno dobra za uzgoj aronije. S puno sunčanih dana, uz često navodnjavanje i stalnu brigu oko biljaka, prinos je daleko nadmašio naša očekivanja. Ovo je bila druga berba, a voćnjak u puni rod dolazi u četvrtoj-petoj godini. Učimo eksponencijalnim tempom. Prošla godina je bila kišna, a ova sušna i sunčana, tako da smo iz tih promjenjivih uvjeta stekli puno iskustva u proizvodnji.

Na koje je načine plasirate na tržište?

– Osim prodaje na kućnom pragu i Varaždinskoj tržnici, u tijeku su pregovori za plasman u velike trgovine. Potražnja za aronijom i proizvodima od aronije defitivno postoji, ali put do ulaska u velike trgovine će trajati još nekoliko godina. To nije nešto što se može napraviti u jednoj godini jer velike trgovine često imaju svoje zahtjeve i traže prilagođavanje njihovim potrebama. Stoga će trebati dobro odvagnuti u koje kanale distribucije krenuti.

Sve više ljudi prepoznaje ljekovita svojstva aronije. Za što bi je preporučili?

– Aronija ima antikancerogeno svojstvo, u visokom postotku ubija maligne stanice kod tumora mozga, pluća, debelog crijeva i jetre (za to su zaslužni antocijan i proantocijanidin). Aronija je najjači dosad poznati prirodni izvor antioksidansa, koji sprječava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih stanica u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi.

Stoga možemo reći da aronija usporava starenje i ubrzava regeneraciju tkiva. Osim toga, sadrži i vrlo rijedak vitamin P, koji se brine za zdravlje srčanog sustava i krvnih žila, tako da aronija također pomaže u reguliranju krvnog tlaka, a sadrži i visok udio vitamina C, pa pomaže i u jačanju imuniteta.

Predsjednica ste Skupštine Zadruge Eko Aronia koja je prva takva zadruga na području Hrvatske…

– U želji za razmjenom iskustava i lakšim plasmanom proizvoda na tržište, s pojedinim uzgajivačima osnovali smo poljoprivrednu zadrugu “Eko Aronia”, koja je vrlo aktivna u pronalaženju pravog puta u šumi raznoraznih propisa i zakona, na putu do krajnjeg kupca.

Udruživanje u zadruge je vrlo bitno za svakog poljoprivrednika iz Europske unije, a situacija je u Hrvatskoj ista. Udruživanje nam daje prednost u nabavci repromaterijala i strojeva, novih projekata, lakšeg izvlačenja sredstava iz EU, pronalazak boljeg tržista i lakše probijanje na zahtjevna tržišta. Stoga mislimo da je udruživanje investicija koja će se isplatiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije