FOTO: Golub Međimurska lastavica i pas Međi dobili spomenik

>> FOTO: Golub Međimurska lastavica i pas Međi dobili svoj spomenik

Nedjelja, 6. rujna bit će zlatnim slovima upisana u povijesnicu udruge uzgajivača malih životinja Međimurska lastavica i Kinološkog društva Međimurje – Matičnog kluba uzgajivača malog međimurskog psa, jer je ispred društvenog doma u Donjoj Dubravi svečano otkriven spomenik koji je posvećen golubu Međimurska lastavica i autohtonom međimurskom psu Međiju.

Jedinstvenu skulpturu koju je izradio Vladimir Šebestijan iz Kotoribe otkrili su Željko Lisjak i Vladimir Čižmešija. Svečanost je održana prilikom otvorenja specijalne izložbe pasa I. FCI grupe mali međimurski pas Međi s dodjelom kandidature CAC-HR koju je ispred pokrovitelja otvorio Zoran Vidović, zamjenik župana Međimurske županije.

Pozdravne riječi svima je uputio načelnik općine Donja Dubrava Dražen Miser koji je čestitao organizatorima na aktivnom radu i izložbi koju godinama uspješno organiziraju. Ovom događaju nazočio je i saborski zastupnik Branko Hrg koji je bio impresioniran koliko ljubavi i entuzijama imaju članovi prema životinjama.

Ispred Hrvatskog kinološkog saveza obratio se Zdravko Kliček koji je prenio pozdrave predsjednika Damira Skoka i kazao kako se ulaže veliki trud da bi Međi bio priznat i kao međunarodna autohtona pasmina. Općini Donja Dubrava uručio je povelju za za unapređenje kinologije, dok je tajniku Kinološkog društva Međimurje, Danijelu Dolenčiću, uručio srebrno odlikovanje za članstvo i zasluge u kinologiji.

Na ovogodišnjoj izložbi našlo se više od 40 pasa koji su morali izaći pred suce. Međi je mali, vrlo skladno građen pas, pravokutnog oblika. Iako pokazuje sve odlike dobrog čuvara, Međi nije agresivan prema ljudima i drugim psima kao ni prema domaćim životinjama. Vrlo je uporan i ustrajan u radu, naročito u hvatanju glodavaca. Suzdržan je prema stranim osobama, nepodmitljiv, a glasnim lajanjem najavljuje dolazak stranca.

Drugim riječima idealan pas za svakoga tko želi psa za čišćenje dvorišta, “zvono na dvorišnim vratima“, psa za bavljenje agilityem ili nekim drugim oblikom rada ili jednostavno najboljeg prijatelja koji će mu svakodnevno uljepšavat dan! Prije pet godina Hrvatski kinološki savez donio je odluku da se međi priznaje kao 7. hrvatska autohtona pasmina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije