Prvi međimurski “Big jump” u Svetoj Mariji za rijeku Dravu

>> Prvi međimurski “Big jump” u Svetoj Mariji za rijeku Dravu

Na dan Europske Amazone 12. srpnja, a koje se se već treću godinu zaredom održava u pet zemalja Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, po prvi puta na Starom toku rijeke Drave nizvodno od brane HE Dubrava, na startnoj poziciji “rafting-staze”, gdje je ove godine osvanulo i novo kupalište obližnjeg naselja Sveta Marija, upriličen je “Big jump”.

Kupalište su mladi Svete Marije pod vodstvom Savjeta mladih Općine Sveta Marija uz svesrdnu pomoć Općinske načelnice Đurđice Slamek pretvorili u plažu s odbojkaškim terenom na pijesku. Baš tu na tom mjestu dolje na plaži, nakon što je predložena inicijativa, te obavješten hrvatski WWF, a po uzoru na ostale slične događaje na Europskim rijekama, zabilježen je taj “Veliki skok” u Međimurju, na našoj Amazoni, jednoj od najprivlačnijih i najugroženijih vodotoka istočne Hrvatske.

– U prilogu možete pogledati kratki video Damjana Kolareka sa uvodnom špicom hrvatske Amazone. Prikazan je uglavnom Međimurski rejon, iako ideja, kako mnogi kažu same proslave Dana “Europske Amazone” jest da bi se ljudi ponovno povezali sa rijekama koje ih okružuju te kako bi se podigla svijest o potencijalnim prijetnjama. Međutim, nije dovoljno zalutati ovdje s namjerom turističke konzumacije ambijenta, čak štoviše, ovdje treba dopustiti ambijentu da nas konzumira. Drugim riječima: Čovjek bi se više trebao poistvojetiti i živjeti u skladu sa prirodom.

I dok se žitelji ponekih mjesta zanosno dive svojim prašnjavim umjetnim marinama, naselja uz Staro korito rijeke Drave međimurskog i podravskog krajobraza na svoj način doživljavaju kontinentalni turizam, istinski se ponoseć zelenim uvalama, rukavcima, riječnim meandrima, sprudištima i pješčanicima nanizanim po koritu diljem riječne rute, prekrasne, ali isto tako i opasne – rijeke nam Drave!

Video prilog: The Big Jump – Sveta Marija (2015)
Tekst, snimanje, zvuk i montaža: Damjan Kolarek
Pomoćni snimatelj: Antonio Štefić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije