VIDEO I FOTO: Živi megafon na velikom skoku u Legradu

>> VIDEO I FOTO: Živi megafon na velikom skoku u Legradu

Živim megafonom ZEUS uveo stotinjak ljubitelja prirode u Veliki skok na prirodnom ušću Mure u Dravu

Na predivnom ušću Mure u Dravu u nedjelju, 10. srpnja 2016. godine, okupilo se mnoštvo da predahne, da se odmori i da sudjeluje u Big Jumpu, akciji s parolom da želimo ‘Žive rijeke’. Janja Škoda, predsjednica ZEUS-a povela je masu okupljenih te ih uzvikujući ‘Zašto smo ovdje?’ navela da odgovore ‘Za čistu i zdravu Dravu – sada i u budućnosti!’.

>>> VIDEO I FOTO: Veliki skok i krik za rijeku Dravu u Svetoj Mariji

Kako je red bio dugačak stotinjak metara, jedan osobit prijatelj, shvativši da Janju ne čuju baš najbolje na drugom kraju linije, počeo je uzvikivati poput živog megafona, što mu je i godinama ranije bila uloga i čast.

‘Kao istinski čuvari rijeka koji su bili jedni od predvodnika zaštite rijeka Mure, Drave i Dunava od grubih projektantskih zahvata poput nastavka niza hidroelektrana još iz 90-tih godina te izvojevali veliku pobjedu zahvaljujući podršci WWF-a i brojnih drugih međunarodnih organizacija, nastavljamo raditi i ostvarujemo naša stremljenja k poboljšanju stanja riječnog sustava u našem zavičaju.

Bit naših brojnih edukativnih aktivnosti je postići izvornu, iskonsku razinu kvalitete riječnog okoliša s dovoljnom količinom protoka, visokim stupnjem biološke raznolikosti i čistoće rijeke koja (p)ostaje pogodna za kupanje. Ove godine višednevni program obilježavanja Dana Europske Amazone obogatili smo sadržajem kojim smo privukli 300-tinjak sudionika.

Uz tradicionalne aktivnosti poput spusta po rijeci Dravi i zajedničkog skoka u rijeku, okupljamo ljude i na drugim atraktivnim događajima, kako bismo što veći broj ljudi osvijestili o ljepotama riječne prirode i privukli na suživot s rijekom: izložbe fotografija s motivima Europske Amazone, ljetno kino, predavanje stručnjaka, škola veslanja.

U radionicama o Europskoj Amazoni uključili smo i 100-tinjak djece iz mlađih folklornih skupina iz naše regije jer smatramo da naša budućnost i budućnost rijeka počiva na mladim naraštajima i njihovom ponašanju spram prirode’, ističu u zajedničkoj izjavi Janja Škoda i Goran Čižmešija iz ZEUS-a iz Donje Dubrave.

Temeljem učinjenog možemo izraziti naše zadovoljstvo tim više što stečena nova prijateljstva traže daljnje aktivnosti i suradnju. Naravno, bit zaštite prirode je biti aktivan kroz cijelu godinu, a što je vidljivo u planu i programu rada Udruge. Dalje slijede edukacije, suradnja s institucijama, prijedlozi uvođenja novih regula i promocija naših prirodnih rijeka Mure i Drave.

Izvori fotografija: Drava.info, Igor Lesar, Aleksandra Pongrac, Goran Čižmešija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije