VIDEO I FOTO: Veliki skok i krik za rijeku Dravu u Svetoj Mariji

>> VIDEO I FOTO: Veliki skok i krik za rijeku Dravu u Svetoj Mariji

Sada već tradicionalni ‘Big Jump’ na rijeci Dravi u nedjelju, 10. srpnja 2016. bio je vrhunac ovogodišnjeg dana Europske Amazone, koji slavi ljepotu zdravih rijeka i ističe prirodne vrijednosti u budućem pentalateralnom Prekograničnom UNESCO rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Na ukupno 5 lokacija duž rijeke Drave, a kod nas u Međimurju u Svetoj Mariji na plaži gdje počinje amazonski predio Stare Drave, točnije kod startne pozicije za rafting-spust, održan je taj simbolični ‘Veliki skok’ s jednoglasnim uzvikom ‘Živjela Drava – živjela priroda’ koji je vjerujemo doprio sve do brane HE Dubrava, dajući na znanje HEP-u, ali i Hrvatskim vodama da ne želimo obaloutvrdu na Staroj Dravi, što je također zabilježeno u priloženom video izdanju. Big Jump-u se odazvalo približno stotinjak skakača, također se odazvali i mladi iz okolnih naselja.

Rijeka Drava je jedna od posljednjih očuvanih rijeka u Europi, WWF zajedno sa partnerima nevladinih udruga puno se trude da očuvaju ovu jedinstvenu rijeku prirodnom, njezinu bioraznolikost, naš biljni i životinjski svijet.

Poznat kao Europska Amazona, Rezervat biosfere proteže se kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju i postaje najveće europsko prekogranično zaštićeno područje pod UNESCO-ovom zaštitom. Tri rijeke tvore 700 kilometra dug zeleni pojas koji povezuje gotovo 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja.

Osim Velikog skoka na Svetomarskoj plaži organizirane su i druge aktivnosti; među njima izdvajamo igre na vodi i odbojku na pijesku. A kako bi se svi posjetitelji osjećali ugodno, Savjet mladih Svete Marije sa organizatorima Anđelkom Gašparićem uz svesrdnu pomoć načelnice Đurđice Slamek, potrudili se pripremiti ovaj događaj.

Glavni pokrovitelj je Općina Sveta Marija i WWF Adria kao suorganizator Eventa. Za sve posjetitelje organizirana je besplatna okrijepa, jelo, piće-sokovi. Time je završen još jedan simboličan skok za rijeku Dravu u Svetoj Mariji u Međimurju.

(Snimci: David Mustač, Goran Šafarek, Damjan Kolarek / fotografije: Andrija Ban, Damjan Kolarek)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije