FOTO: Knjiga Krešimira Pavlica vječni je spomenik svim zlatarima

>> FOTO: Knjiga Krešimira Pavlica vječni je spomenik svim zlatarima

Na Vidovo, 15. lipnja 2015. u Donjem Vidovcu u tamošnjem Domu kulture održana je promocija knjige Krešimira Pavlica “Ispiranje zlata u Međimurju”.

Na samom početku je načelnik općine Josip Grivec vrlo lijepim riječima čestitao autoru te mu zahvalio na izdanju ove knjige kojom se izvlači iz zaborava ovo mukotrpno i lijepo zanimanje te čuva i promovira bogata baština Međimurja, a posebno u tom segmentu, Donjeg Vidovca.

Pozdravio je sve nazočne, a posebno Ivana Pranjića, dr. Dragutina Feletara, Mr. Ivana Zvonara, vlč. Mirka Pilaja, Martina Srpaka,…Završio je riječima: ” Htio sam završiti riječima dr. Feletara iz njegovog predgovora ovoj knjizi, no malo sam uzbuđen pa ću to uspjeti samo djelomice, no ova je knjiga vječni spomenik svim zlatarima, svima koji su mukotrpno ispirali zlato da bi prehranili svoje najmilije”.

Nakon njega o knjizi je govorio u ime nakladnika Matice Hrvatske njen predsjednik Ivan Pranjić, Dragutin Feletar je vrlo nadahnuto predstavio knjigu i autora pohvalivši njegovo izvrsno djelo. Sam autor je vrlo emotivno govorio o svom djelu, a posebno o svom djedu, poznatom ispiraču zlata Dragutinu Horvatu, o djetinjstvu provedenom u Donjem Vidovcu o svojem doživljavanju Drave i ispiranja zlata.

Martin Srpak i Ljubica Kopasić razgalili su brojne nazočne otpjevavši pjesme o zlatarima te Međimurju i Donjem Vidovcu, vidjele su se i suze u oku. Mr. Ivan Zvonar je iznio niz novih podataka o ispiranju zlata čestitavši autoru na ovoj knjizi. A Japica (Matej Horvat) unatoč više od devet desetljeća života, ispričao je mnogo toga iz zlatarskog života, teškom i mukotrpnom životu, neimaštini i gladi, a burni pljesak izazvao je riječima da ne treba jafkati, treba biti vesel: “Negda je bila kriza i teško se živelo, a ve je tu raj zemaljski”.

Predstavnici općine i MNK “Vidovski zlatari” predali su prigodne poklone autoru knjige Krešimiru Pavlic. Nikolina Cenko je sve oduševila svojim kreacijama obukavši lutke u zlatare uz zlatarski alat. Uz gitaru Martina Srpaka pjevalo se još dugo poslije službenog djela promocije. Autor i nakladnik su posjetili i Zlatarski dom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije