Naj policajac: Mario Fundak – “međimurski Sherlock Holmes”

Međimurski internet portal eMedjimurje.hr i Policijska uprava međimurska pokrenuli su zajedničku akciju odabira najboljeg policijskog službenika Policijske uprave međimurske, pod sloganom “Više sigurnosti, manje zabrinutosti”. Ovom akcijom približava se rad policije svim građanima i oni direktno sudjeluju u odabiru najboljeg policijskog službenika te time utječu na transparentno vrednovanje njenog rada.

Policajac godine birat će se za svaku tekuću godinu na temelju prijedloga/pohvala građana, kao i na osnovu prijedloga svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave međimurske za iznimna dostignuća u radu njihovih službenika. Članak će se objavljivati svake nedjelje u prijepodnevnim satima, a za svaki pojedinačni članak moguće je glasati/”lajkati” tjedan dana. Policijski službenik, odnosno priča koja će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše “lajkova”, bit će proglašen policajcem godine.

Danas donosimo priču o Mariju Fundaku, kriminalističkom službeniku Policijske uprave međimurske zahvaljujući kome je razriješena dugogodišnja serija pljački u kladionice i pošte te krađa iz obiteljskih kuća u Međimurju.

Provodeći kriminalističko istraživanje kaznenog djela razbojništva koje se dogodilo početkom listopada prošle godine u poslovnici “Hrvatske lutrije” u Nedelišću, kriminalistički službenik Mario Fundak prikupio je saznanja koja su policijsku istragu usmjerila prema Kristijanu Kosmaču iz Čakovca. Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Varaždinu pretražen je stan i podrumske prostorije koje koristi Kristijan te je pronađen veći broj sumnjivih predmeta.

Radilo se o jaknama, kapama s prorezima za oči, torbicama, novčanicima, osobnim dokumentima, raznim bankovnim karticama, kao i drugim predmetima koje je Kristijan protupravno stekao pljačkom i krađama, odnosno koristio ih je tijekom svojih pohoda kako bi se maskirao tj. prikrio svoj identitet. Obzirom na pronađene predmete detektiv Fundak pristupio je višesatnom obavljanju obavijesnog razgovora s osumnjičenim Kristijanom.

Stjeran kut i opterećen svim dokaznima priznao je počinjenje ukupno 7 razbojništava, 18 teških krađa (drske krađe s mogućom prekvalifikacijom u razbojništva) i 17 krađa. Posebno otežanom postupanju u opisanom kriminalističkom istraživanju doprinijela je činjenica da Kristijan Kosmač do tada nije imao kriminalnu prošlost i radio je kao “vuk samotnjak” koji nije surađivao s drugim osobama iz kriminalističkog miljea. Kristijan Kosmač s razbojstvima započeo je tijekom 2004. te ih je činio uglavnom u zimskom periodu unazad 10 godina.

U konkretnom slučaju policijski službenik Mario Fundak iskazao je iznimnu motiviranost i samoinicijativnost u obavljanju kriminalističkog istraživanja, kao i upornost u analiziranju dobivenih, pa čak i krivih informacija. Takvim zalaganjem uspješno je razriješio seriju najtežih kaznenih djela, što je doprinijelo povećanju stanja sigurnosti, posebice građana zaposlenih u “ugroženim” objektima (pošte, kladionice i sl.).

Ujedno je time dao veliki doprinos ugledu policije među građanima Međimurske županije. Temeljem prikupljenih svih dokaza, uz kaznenu prijavu Kristijan Kosmač predan je pritvorskom nadzorniku, a nakon saslušanja sudac istrage odredio mu je istražni zatvor u trajanju od najmanje 30 dana.

Na temelju prijedloga Policijske uprave međimurske, odlukom povjerenstva Ravnateljstva policije, Mariu Fundaku za uspješno rješavanje opisanih kaznenih djela, dodijeljena je Prigodna nagrada Ministarstva unutarnjih poslova. Osim navedenog slučaja u današnjoj priči Mario je poznat kao ekspert za otkrivanje počinitelja krađa i provala.

Posao radi profesionalno, cijenjen je kod kolega i građana. Kada nije na zadatku, uzima štap u ruke i kreće u prirodu. Naime, veliki je zaljubljenik ribolova i svako ribičko natjecanje odradi zdušno, baš kakav je i na radnom mjestu. Tajnik je ŠRD-a Klen iz Svete Marije.

Mario u obavljanju zadaće detektiva ništa ne propušta slučaju i uvijek ide do kraja i zato mnogi kažu da je “međimurski Sherlock Holmes” jer ima poseban “filing” za rješavanje zamršenih slučajeva.

Način glasovanja:

Nakon objave svakog prijedloga/pohvale na stranicama internetskog portala eMedjimurje.hr, građani tj. posjetitelji portala svojim će Facebook “lajkovima” unutar članka neposredno birati svog policajca godine. Članak će se objavljivati nedjeljom u 10 sati i glasovanje traje do sljedeće nedjelje u 10 sati, dakle za svaki pojedinačni članak moguće jeglasovati tjedan dana.

Posljednji članak objavit će sepočetkom mjeseca rujna 2015. godine. Policijski službenik koji će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše “lajkova”, bit će proglašen službenikom godine. Ukoliko bi dva ili više prijedloga prikupili jednak broj glasova, pobjedu bi ostvario onaj službenik, tj.događaj koji bi imao najviše pregleda (podatak dostavlja internetski portal eMedjimurje). Svoje pohvale i prijedloge građani mogu slati na emailove: info@emedjimurje.hr ili medjimurska@policija.hr.

Kada se članak objavljuje? Nedjeljom u 10 sati.

Do kada traje glasovanje? Traje 7 dana, tj. do sljedeće nedjelje u 10 sati, nakon čega se bilježi broj “lajkova”.

Koji glasovi se broje? Broje se isključivo Facebook “lajkovi” unutar članka.

Na koji način glasovati? Isključivo klikom na Facebook tipku “Sviđa mi se” (pri vrhu ili dnu članka).

Proglašenje pobjednika i dodjela prigodnog priznanja upriličit će se tijekom održavanja svečane akademije Policijske uprave međimurskepovodom obilježavanja “Dana policije”, krajem mjeseca rujna 2015. godine.

Najnovije