Životno iskustvo Čakovčanke: “Kada vas dobra namjera napravi idiotom”

Čemu služi dobra namjera? Tko nju broji, tko nju piše? Postoji bezbroj dobrih namjera, ali maleni broj onih koje ostanu dobra namjera. Što znači imati dobru namjeru? – pita se Čakovčanka koja je u kratkom vremenu imala čak tri negativna iskustva, a imala je samo dobru namjeru.

U svojim primjerima navodi koliko ljudska zloba, glupost ili primitivizam može nadjačati dobrotu kada nekome pružite pomoć i ruku prijateljstva. Kada pročitate njezine priče shvatit ćete u kakvim se neugodnim situacijama našla.

Prva priča: Vraćaš se u gunguli doma s posla, skrećeš u ulicu i naiđeš na susjedovu mačku, koju je vjerojatno neki drznik pregazio minutu, dvije prije. Mačka polako puzi, stenje, pokušava se domoći ruba ceste. Zakočiš, izađeš iz automobila, digneš malo stvorenjce i voziš do susjede, jer znaš da je to njezina maca. Susjeda u šoku, jer traži macu cijelo jutro po kvartu. Strpaš ih u auto, odvezeš do veterinara. Veterinar odmahuje glavom, nema pomoći, treba je uspavati. Susjeda u suzama, maca na umoru.

Epilog: Vraćajući se kući, uplakana susjeda te upita. Da nisi možda ti pregazila Lily? U mislima, vozeći čujem glas – koji sam ja idiot.

Priča druga: …čekaš na blagajni trgovine na placu. Ispred mene baka od nekih 80-tak godina. Ruke joj se tresu, ne može prebrojiti kovanice uz one krupne što je dala, a i ne vidi dobro. Okreće se prema meni, otvarajući novčanik te me zamoli da njoj prebrojim dvije kune i dvadeset lipa. Izbrojimo, baka plati, uzme dvije vrećice i izađe iz dućana. Ja platim svoje i krenem za njom, išle smo u istom pravcu.

Stala je, vrećice njoj teške. Ponudim njoj da joj prenesem vrećice do zgrade. Došavši do zgrade, malo još popričamo. Sutradan je sretneš opet. Taman počele pričati, kad eto ti neke ludare glasom sagorjelim od nikiotina. Makni se od moje bake, kako te nije sramota kopati po novčaniku i još tražiš da ti ostavi stan!!

Epilog: Tjedan dana kasnije, opet srećeš baku. Tegli vrećice. Diže glavu, “a, stan si htela”. Kakav stan što je s Vama? U mislima mi još zvoni, oni domišljati, a ja idiot!

Priča treća: …samohrana majka, dijete, podstanarstvo, kredit, nezaposlena… Zamoli me da upitam jednog poznanika da mu čisti apartmane. Nazoveš, spojiš njih. Sve super, sve pet. On ljubazan, ona dotjerana. Dobi posao.

Epilog: Spetljali se na prvom samostalnom sastanku. Za kratko vrijeme doznala za to žena, ti kriva jer je on srednjovjekovni k….š u pokušaju, a ona miroljubiva supruga koja se hvata za slamku spasa i traži krivca za mužev kretenizam. Ne razgovara više s tobom. Ona zaposlena, opet je nezaposlena, ne razgovara s tobom. Ovaj preljubnik , ne samo da ne razgovara, nego se ne usudi te ni pogledati. Oni svi divni, lijepi i krasni, a ti idiot.

Zaključak: Budite idiot, jer vam drugi ne daju da budete čovjek! (G.N.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije