Reagirajmo na vrijeme i zaštitimo djecu od lako dostupnih droga!

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj, pa tako i u Međimurskoj županiji pojavile su se nove štetne supstance. Preventivnim programom krenulo se u borbu protiv širenja i štetnih posljedica sintetskih kanabinoida i drugih sintetskih droga koje su djelomično nisu zabranjene, odnosno ne nalaze se na popisu droga.

Dizajnerske droge se proizvode od kemijskih prekursora u ilegalnim laboratorijima. Definiraju se kao neregulirane (nove) psihoaktivne tvari namjerno dizajnirane tako da oponašaju učinke kontroliranih droga, neznatno mjenjajući njihovu kemijsku strukturu s ciljem izbjegavanja zakonske kontrole.

“Legal highs” je zajednički naziv za neregulirane (nove) psihoaktivne tvari ili proizvode koji ih sadrže te su posebno namijenjene oponašanju učinaka kontroliranih droga. Ovaj pojam obuhvaća širok raspon sintetskih i biljnih tvari ili proizvoda, koji se obično prodaju putem interneta ili u smart/head shopovima te se u nekim slučajevima namjerno krivo deklarirani navodeći sastojke koji se razlikuju od stvarnog sastava.

Obično se proizvode u laboratorijima izvan Europe i legalno uvoze. Hrvatski naziv je “Legalica“. Riječ je o opasnim kemijskim spojevima koji mogu kod čovjeka izazvati štetne posljedice po zdravlje, pa čak i smrt. Stoga su PU međimurska, Zavod za javno zdravstvo i Međimurska županija pokrenuli preventivni program te organiziraju tribinu pod sloganom “Zaštitimo našu djecu od lako dostupnih droga“.

Tribina će se održati u srijedu, 10. lipnja u zgradi Scheier u Čakovcu s početkom u 10 sati. Ovom prilikom pozivaju roditelje i sve zainteresirane da se odazovu tribini na kojoj će imati prilike više saznati o ovoj aktualnoj temi. Poznato je da konzumenti do novih droga lako dolaze putem prijatelja, na party scenama, specijaliziranim shopovima ili naručuju putem interneta. Upravo je internet, zajedno sa tehnološkim razvojem, postao glavni pokretač razvoja tržišta za nove psihoaktivne tvari te bunker informacija o sintezi novih droga, njhovim učincima i dostupnosti.

Tome u prilog ide i posljednji slučaj iz Pribislavca kada je maloljetnik na takav način nabavio drogu. Mladi koji se odlučuju na konzumaciju navedenih sintetskih kanabinoida imaju percepciju kako se oni zbog svoje dostupnosti ne smatraju potencijalno opasnim proizvodom i uglavnom se uspoređuju sa dostupnim početničkim drogama, alkoholom i duhanom, dok će se kroz nekoliko godina pojaviti prve vidljive posljedice takve konzumacije.

Sve mlađa populacija adolesenata konzumira sintetske kanabinoide te su sve slobodniji glede mjesta konzumacije, slobodno nose takve proizvode u školu ili u lokale, kuće i slično. To više nije “tabu tema” jer se “Legalica” ne kupuje od dealara u mračnim ulicama, od kojeg prijeti opasnost da je opasan i da će te prevariti, uzeti novac unaprijed i nedostaviti robu, opljačkati, prevariti, silovati već od prodavačica u kiosku, tobaccu shopu, videoteki, sexy shopu …

Zbog toga su kupci i sve mlađe osobe. Nema trenutnog rizika jer nije zabraneno/kažnjivo, a proizvod je lako dostupan i za njega se izdaje račun od 130 kn/gram. Stari konzumenti tradicionalne droge marihuane ili hašiša preziru nove sintetske kanabinoide i tretiraju ih kao smeće, otrov i slično. Dakle, problem je vrlo ozbiljan koji nikako ne smijemo gurati pod tepih jer u pitanju su naša djeca. Zato bi bilo dobro da izdvojite svoje vrijeme i odazovete se na tribinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije