Obilježena 23. godišnjica ustroja 34. inženjerijske bojne Čakovec

>> Obilježena 23. godišnjica ustroja 34. inženjerijske bojne Čakovec

Udruga veterana 34. inženjerijske bojne bojne Domovinskog rata Čakovec u subotu je obilježila godišnjicu ustrojavanja te postrojbe koja je bila prva inženjerijska postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu čiji su se pripadnici iskazali u provedbi inženjerijskog osiguranja i potpore tijekom mnogobrojnih bojnih djelovanja.

Na svečanom postrojavanju pripadnika nekadašnje bojne, a danas članova Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Domovinskog rata, kao i njihove goste, pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove u gradu Čakovcu Davida Vugrinca, Stjepana Horvata predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnice Međimurske županije i Danicu Pongrac Krhač predsjednicu Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnika 54. samostalne pješačke bojne Čakovec na osnivanje i ratni put postrojbe podsjetio je predsjednik udruge Alan Srpak.

– 23. rujna 1991. godine, u tadašnjoj vojarni Nikola Šubić Zrinski, istaknuo je Srpak, ustrojene su dvije inženjerijske postrojbe, 34. inženjerijski bataljun Operativne zone Bjelovar i 1. inženjerijski bataljun 1. mehanizirane brigade Zboranarodne garde.

Dvadeset trećeg studenog, 1991. godine preustrojem postrojbi, formirani je 34. inženjerijski bataljun Operativne zone Bjelovar, te se od tog datuma u Čakovcu nalazila i djelovala samo jedna inženjerijska postrojba. Njezin je glavni zadatak bio osiguranje inženjerijskog djelovanja svih bojnih postrojbi u Operativnoj zoni Bjelovar.

– Nadalje, kazao je Srpak, od 1. prosinca 1993. godine 34. inženjerijski bataljun preimenovan je u 34. inženjerijsku bojnu, koja je osiguravala inženjerijsko djelovanje bojni sve do 15. lipnja 2000. godine kada je preustrojena u 34. pontonsku bojnu s glavnom zadaćom inženjerijskog osiguranja bojnih postrojbi koje su djelovale pod zapovjedništvom 6. zbornog područja Varaždin.

Od 1. travnja 2003. godine 34. inženjerijska pontonska bojna sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera i preustroja Hrvatske vojske napušta vojarnu Nikola Šubić Zrinski u Čakovcu i seli se u vojarnu Croatia u Zagrebu te ulazi u sastav 38. inženjerijske brigade HV.

Nakon prisjećanja o ratnom putu postrojbe, predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec Alan Srpak kazao je kako je osnivanjem udruge bila zapravo ispunjena želja da se kroz njezin rad očuva sjećanje, dignitet i tradicija 34. inženjerijske pontonske bojne. Isto tako njezinim se radom želi podsjetiti i na sve one poginule i preminule pripadnike postrojbe, a isto tako kroz rad udruge i razvijanje prijateljstva podsjetitii mlađe naraštaje na časne godine Domovinskograta.

Nakon postrojavanja u bivšoj čakovečkoj vojarni pripadnici nekadašnje bojne zapalili su svijeće ispred spomen zida poginulim i nestalim braniteljima na Trgu Republike, a misa zadušnica služena je u crkvi sv. Antuna Padovanskog na jugu Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije