FOTO: Dobravska karaula bila je prvi oslobođeni vojni objekt JNA

>> FOTO: Dobravska karaula bila je prvi oslobođeni vojni objekt JNA

“U spomen na događanja u Donjoj Dubravi rujna 1991. godine i oslobođenja prvog vojnog objekta JNA u Republici Hrvatskoj te zahvala svim sudionicima na hrabrosti i domoljublju” – ovo je tekst koji je ispisan na spomen ploči koja je na općinskoj zgradi u Donjoj Dubravi otkrivena u subotu, 20. rujna 2014.

U organizaciji Općine Donja Dubrava u tom je mjestu obilježena 23. obljetnica spomena na događaje iz rujna 1991. godine i oslobođenje tadašnje karaule JNA Florijan Bobić. Sve je počelo himnom i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana.

Načelnik Dražen Miser tom je prilikom zahvalio svim sudionicima koji su isplanirali, pokrenuli i sudjelovali u tim događajima – oružjem, strojevima ili podrškom – jer u to vrijeme trebalo je smoći hrabrosti i pokazati domoljublje, naglasio je Miser.

– Postavljanjem ove spomen ploče jedina želja je da se konačno i zauvijek oda priznanje svim tim ljudima i zahvali na tome. Želimo da se nikada ne zaboravi da se povijest Donje Dubrave i svih nas sudionika mogla pisati i u onom drugom smjeru kad bi nam sudbinu krojili oni koji su kasnije na bojištu daleko od rodnog mjesta ubili našeg branitelja Predraga Jurčeca.

Nadam se da će ovaj dan probuditi, ne samo sjećanja svima vama sudionicima, već da će se i mlađe generacije upoznati s događanjima iz te godine kao važnim dijelom povijesti Donje Dubrave – istaknuo je u svom govoru načelnik Miser. O događajima te godine ispričali su Josip Zbiljski koji je bio glavni pregovarač i Antun Jurinec, predsjednik Kriznog štaba Općine Čakove.

U ime Međimurske županije na svečanosti su bili župan Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman. Župan je ponovono naglasio kako je Međimurje dalo ogroman doprinos u obrani Hrvatske.

– Iako sam tada imao 11 godina zanimljivo je slušati povijest od svjedoka. Ovime danas zahvaljujemo tim ljudima na svemu što su pružali u obrani naše zemlje u kojoj je sudjelovalo 8 tisuća Međimuraca, a Međimurje je primilo i 12 tisuća izbjeglica. Zato je danas moja uloga i zadaća isticati i naglašavati da je doprinos Međimurja u obrani Hravtske nemjerljiv – rekao je župan Posavec.

Spomen ploču je blagoslovio župnik vlč. Mirko Pilaj koji je predvodio i molitvu, a svoj obol svečanosti dali su i članovi Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava. Na prostoru bivše karaule, danas Spomen izletištu Predraga Jurčeca, također je otkrivena spomen ploča.

Podsjetimo, tadašnji kapetan karaule u Donjoj Dubravi Dragoljub Borković vojnicima je zapovijedio da prijeđu preko Mure u Mađarsku i aktivirao ranije postavljen eksploziv u objektima karaule čime je uništeno sve oružje. Na sreću, stradalih nije bilo.

Na kraju je delegacija u centru mjesta odala počast svim hrvatskim braniteljima i upalila svijeće podno Spomen obilježja Predraga Jurčeca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije