Waitapu na dvostrukom vinilu i CD-u Seasplash ritam kompilacije

“Seasplash ritam” – kompilacijski album u izdanju izdavačke etikete PDV, dostupan u formatima duplog vinila, CDa i download-a, motiviran je prvim desetljećem Seasplash festivala, a nakon više od dvije godine priprema pojavljuje se kao album koji po prvi put okuplja presjek domaće scene koja promovira sound system kulturu i bass glazbu, i koja je nastajala paralelno s pokretanjem festivala, razvijajući se nadalje s godinama njegova održavanja.

Na kompilaciji se sa po jednom, za ovu priliku ekskluzivno snimljenom pjesmom, pojavljuje 14 izvođača, abecednim redoslijedom: 207, ANTENAT, BAMWISE, BANANA ZVUK ft Žan Jakopač, BRAIN HOLIDAYS, CHAKKA, DIGITRON SOUND, DUBBLE ft Yuri, EGOLESS, FILIP MOTOVUNSKI, RAHMANEE, ST!LLNESS, TRICKY D, WAITAPU. Album se može nabaviti u obliku CD-a ili dvostrukog vinila putem službene stranice www.pdv.com.hr te u pratećoj distribucijskoj mreži.

Najveću težinu nose i dovoljno za sebe govore uratci predstavljenih izvođača i njihova glazba, ali dok izdanje ne dođe do svih potencijalno zainteresiranih, prilažemo tekst o nastajanju same kompilacije, koji je sastavni dio pratećeg pakiranja albuma, u kojem idejni začetnik i glavni organizator Seasplash festivala Vedran Meniga o kompilaciji kaže:

“Ideja o kompilaciji pojavila se otprilike pola godine prije održavanja 10. Seasplash festivala, kada smo zaželjeli taj prvi veliki jubilej obilježiti i s jednim ovakvim izdanjem. Uz krajnje neostvariv rok, prvi plan bio je da se uz domaće izvođače pojavi i nekoliko poznatijih, inozemnih imena, koja bi pospješila promociju i samu prodaju albuma.

Ubrzo nakon pristizanja prvih materijala odlučili smo izdanje u potpunosti posvetiti domaćoj sceni, opravdavajući se činjenicom da je nakon višegodišnje promocije i dovođenja inozemnih izvođača na naša područja, to svojim radom i sve češćim rezultatima najmanje što je opravdano i zasluženo.

Iako danas nemaju težinu kao što su je imale nekad, na mnoge od nas upravo su određene kompilacije presudile i potaknule interes da bolje popratimo ili se uključimo u određene subkulturne skupine. Utoliko smo izradi naše pristupili s velikim poštovanjem i oprezom.

Poznavajući materiju svjesno smo ulazili u zahtjevan koncept predstavljanja scene koja okuplja čitavu paletu šarolikih, ali stilski srodnih stilova, za razliku od uobičajeni(ji)h kompilacijskih albuma, koji su bili uspješn(ij)i ukoliko bi se konkretnije fokusirali na pravce koji se međusobno lakše identificiraju. Doslovno smo natjerali sve uključene da snime i prilože novu, i za ovu priliku posebno snimljenu pjesmu.

To je bilo itekako komplicirano u situacijama u kojima su neki od bendova upravo završili snimanja i objavili nove albume, koji su se morali vratiti natrag u studio da bi snimili i smiksali po jednu stvar, ili u slučajevima onih koji su snimali materijale za novi album, a mi smo ih preslušavali i nagovarali koju pjesmu da s njega skinu i udijele je nama. Hvala im svima na tome.

Ali da nije tako, teško da bi došli u situaciju u kojoj svjedočimo objavljivanju jednog “velikog” albuma, koji okuplja jednu vrlo kreativnu i za domaće prilike plodonosnu generaciju. Ne samo zbog melodija i ritmova, već i zbog plemenitosti uključenih koji ju skromno i velikodušno prenose drugima.

Kompilacijski album Seasplash ritam na kraju je zavrijedio pojaviti se u duplom vinilnom, CD i digitalnom izdanju. Naslovnicu krasi grb sa zaštitnikom tvrđave Punta Christo – Fortaurom, u ilustraciji Mirona Milića, uobličen do kraja kroz design naše dugogodišnje suradnice Marijane Krbot. Vezu poveznicu svih pjesama pronašao je i mastering kompilacije odradio Petar Dundov.

Činjenica koju nitko ne može poreći je da sa “Seasplash ritmom”, tek tucet godina nakon prvog festivala, izbacujemo 14 stilski srodnih, ali istovremeno vrlo raznolikih ostvarenja proizašlih od aktera domaće scene, koji zasigurno mogu ukorak i sa najzahtjevnijim stilskim, tehničkim i produkcijskim standardima na svjetskoj razini.”

Čakovečki bend Waitapu na kompilaciji se pojavio s pjesmom Tooth Fairy snimljenoj u studiju Jazbina u Maloj Subotici, a o pojavljivanju na kompilaciji dečki poručuju:  Ponosni smo biti dijelom ove scene i sudjelovati u realizaciji ovakvog projekta! Pjesmu možete potražiti i preslušati na soundcloud profilu benda.

Waitapu su se vratili s nedavno održanog dvanaestog po redu Seasplash festivala u Puli, na kojem su nastupili drugi put. Iza njih su nastupi u Francuskoj, Berlinu, Grazu, Ljubljani, na festivalima Illectricity, Overjam, PsychoByDub, Tabor, zagrebačkim klubovima Močvara, Medika, KSET, Tvornica, a nedavno su dupkom napunili i čakovečki Prostor.

Prvi album Bassonic Lodge izašao im je u Francuskoj, a trenutno rade na drugom albumu, za kojeg spremaju i vinilno izdanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije