Hoće li ministar Jovanović snositi posljedice zbog nezakonitih odluka?

Kako smo već danas (utorak) pisali pristiglo je pismeno očitovanje Upravnog suda o tužbi razriješene ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu Dušanke Novak protiv resornog ministra obrazovanja Željka Jovanovića koji je 22. studenog 2012. odlučio razriješiti 14-ero ravnatelja srednjih škola, a među njima i tadašnju ravnateljicu čakovečke Ekonomske i trgovačke škole Dušanku Novak.

Upravni sud donio je presudu da je takva odluka nezakonita. Iako je presuda donesena 26. ožujka, pismeno očitovanje stiglo je u petak 30. svibnja. Da apsurd bude veći, samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja je prvo naložilo (u listopadu 2012.) da se moraju ispisati iz škole 10-tak “spornih” učenika, i samo mjesec dana kasnije (u studenom 2012.) naknadno dopustilo da se ipak ponovo upišu (i time neizravno već tada priznalo svoju pogrešku).

Ne treba ni spominjati sve traume i stresove koje su radi takvih odluka prolazili učenici, roditelji i škola. U cijelom tom zlosretnom slučaju, oštećena je osobno Dušanka Novak, ali i ETŠ kao kolektiv čime su povrijeđena općenito načela ispravnog djelovanja – koja su posebno značajna i izražena u području odgoja i obrazovanja, jer se radi o mladim naraštajima.

U razgovoru s kolegama Dušanke Novak saznali smo da ova presuda predstavlja veliku moralnu zadovoljštinu Dušanki Novak, a onu materijalnu zadovoljštinu može potražiti u odvojenom postupku. Vezano uz povredu načela ispravnog djelovanja, kažu kako to nadilazi samu školu i bivšu ravnateljicu, i da bi tu prema resornom ministru trebala reagirati nadležna strukovna i državna tijela.

Naglašavaju da temeljno pitanje nije hoće li se nepravično i nelegalno razriješena ravnateljica vratiti na mjesto ravnateljice (sadašnja je nedavno izabrana na rok od 4 godine), nego hoće li sada, nakon pravovaljane odluke suda odgovarati resorni ministar? Taj resorni ministar je u vrijeme razrješenja na novinarski upit o tome da su svi tada razriješeni ravnatelji podnijeli tužbe, lakonski odgovorio “to je njihovo pravo”.

Sada se stoga postavlja pitanje ima li resorni ministar pravo snositi posljedice svojih, pokazalo se, svojevoljnih, nestručnih i nelegalnih odluka. Saznajemo da je do sada, tri od četrnaest razriješenih ravnatelja dobilo slične sporove protiv resornog ministra Jovanovića. Ostali sporovi su još u tijeku.

Pitanja nakon ove odluke ima mnogo. I čitatelji se pitaju: S obzirom da je ministar pogriješio, hoće li financijsku štetu svim ovim ljudima koje se ovako oštetilo – snositi ministar iz svog privatnog džepa ili će to opet ići na teret svih građana Hrvatske?!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije