Uspješan tjedan za PZ J.Š. Slavenski i Kazališnu družinu Štolcer

U samo tjedan dana, čakovečki Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski i Ženska vokalna skupina zbora sudjelovali su na dva priznata natjecanja amaterskih pjevačkih zborova.

Pod vodstvom ditigentice Senke Bašek Šamec, najprije su se predstavili na 12. Natjecanju pjevačkih zborova Zagreb 2014., nastupivši 23. svibnja u maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Ženska vokalna grupa natjecala se u kategoriji Vokalnih ansambala a capella, dok se zbor pedstavio u dvije kategorije, sakralnoj i kategoriji zborova a capella. Odličnim izvedbama, u sve tri kategorije, osvojene su srebrne plakete, a treba reći da se na ovom natjeanju predstavilo ukupno 19 hrvatskih zborova.

Od 29. svibnja do 1. lipnja u Zadru je održano 9. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova s kojeg i zbor i Ženska vokalna grupa Slavenski nose dobre dojmove. Ove se godine u Zadru predstavilo osam zborava iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Švedske, a nešto izmjenjena pravila natjecanja uvjetovala su da se nagrade samo zborovi koji osvoje više od 90 bodova od stotinu mogućih.

Ženska vokalna skupina nije uspjela ostvariti taj rezultat, no ostvario ga je zbor, pod vodstvom Senke Bašek Šamec i tako osvojio Brončani križić opatice Čike, tradicionalnu nagradu Grada Zadra. Prema novim pravilima, sva tri zbora koja osvoje zlatni, srebrni i bronačni križić, ulaze u pripetavanje za Grand Prix, odnosno Veliku nagradu Grada Zadra u iznosu od 20.000 kuna. Zbor Slavenski nadmetao se sa slovenskim zborom Postojna i Komornim zborom Grgar iz slovenske Nove Gorice, no nakon odličnih nastupa sva tri zbora, međunarodna prosudbena komisija odlučila je, bez dodatnih objašnjenja, da ove godine neće dodijeltiti veliku nagradu.

Je li riječ o neprofesionalnom pristupu poslu ili nedostatku novca u gradskoj blagajni, zborovi natjecatelji vjerojatno nikada neće saznati. Zbor Josip Štolcer Slavenski te Žensku i Mušku vokalnu grupu zbora, za kraj ove proljetne sezone očekuje još nastup na Županijskoj smotri zborova i malih vokalnih sastava, u Svetoj Mariji, 15. lipnja.


Kazališna družina Štolcer na 54. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

S predstavom “Se bu dobro, mamika”, autorice Kristine Štebih, Kazališna družina Štolcer predstavljala je Međimursku županiju na ovogodišnjem 54. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Ove je godine festival održan u dva grada, Vodicama i Slavonskom Brodu, a čakovečka se družina predstavila u Vodicama.

Biografska predstava koja govori o velikanu međimurske i hrvastke glazbe, genijalnom skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom, naišla je na odlične komentare stručne prosudbene komisije što je na samom kraju rezultiralo novim nagradama. Družina je tako ponovila uspjeh s prošlogodišnjeg festivala pa je autorici teksta Kristini Štebih pripala nagrada za najbolji dramski tekst Festivala, dok je Željka Grahovec ponovo dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu.

Predstava “Se bu dobro mamika”, nominirana je za najbolju predstavu Festivala, a ulazak među tri najbolje predstave u Hrvatskoj, Kazališna družina Štolcer izborila je između stotinjak amaterskih predstava diljem cijele zemlje.

Bio je ovo vrlo uspješan tjedan za međimurski kulturni amaterizam te dodajmo tome da je među tri nominirane predstave bio i KUD Donji Kraljevec koji je također predstavljao našu županiju s mjuziklom Sanje Rašan “Možima na komediju, ženama na zdrovje”. KUD-u iz Donjeg Kraljevca pripala je i nagrada za očuvanje kulturne baštine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije